Interjú az Elemlámpa blog szerzőjével

Szerző: | szept 8, 2019 | Írások, Egyéb, Interjú

Az elemlámpák sokak EDC-felszerelésébe beletartoznak. Annak idején gondolkodtam azon, hogy ebben a témában is írjak-e bemutatókat, de szerencsére nincs rá szükség. Az Elemlámpa Blog szerzője, Péter ugyanis nálam jóval szakavatottabban mutatja be ezeket az eszközöket. Vele készítettem egy beszélgetést, remélem, érdekesnek találjátok!

Mióta foglalkozol elemlámpákkal, és miért érezted úgy, hogy ebben a témában szeretnél blogot indítani?

Pontosan nem tudok erre válaszolni, nyilván gyermekkoromtól kezdve érdekelnek az elemlámpák. Az első saját lámpám még egy ősrégi, krypton izzós “csoda” volt valamelyik áruházból, nagyjából 25 éve. Aztán jött pár kő egyszerű darab ki/bekapcsolható fénnyel. A Maglite egy elérhetetlen álom volt akkoriban számomra.

Emlékszem, az első LED-es lámpám egy sok LED-es gagyi kínai fejlámpa volt. Nagyon kellett, mivel akkoriban sokat jártam a padláson, ahol nem volt világítás az akkori lakhelyemen. Majdnem egy évig bírta, mielőtt tönkrement. Aztán évekig nem volt igényem lámpára, mert elköltöztem, sima áruházi vackot használtam. Aztán később jött a szamárlétra, nagyjából 2014 végén kezdtem jobban elmélyedni a fejlettebb lámpák világában. 2016-ban kezdtem a blogbejegyzések írását, miután már aktívabb tagja lettem az egyik fórumnak. Az oka egyszerű volt: a topikban nehezen lehetett visszakeresni egy-egy tesztet – vagy inkább tesztecskét – amiket írogattunk az egyes lámpákról. Mivel akkoriban nem volt élő magyar nyelvű blog elemlámpákról, és senki nem törte magát, hogy összerakjon egy oldalt, ahol tesztek vannak, ezért rászántam magam és indítottam egy ingyenes WordPress oldalt. Nem terveztem, csak megtörtént. Nyilván ekkor már volt „pár” elemlámpám, amikről tudtam írni. Aztán magával ragadott a dolog, és azóta sem sikerült leállni. De szerintem egy késgyűjtőnek ezt nem kell ecsetelnem.

Sablonos kérdés, de melyik lámpákat ajánlanád kezdőknek, edc szerepkörbe?

Egyértelmű válasz nincs, a legalapvetőbb kérdés, hogy mennyi pénzt szánsz rá? Ha keveset, akkor kínai rendelés, ha sokat, akkor prémium lámpa és hazai vásárlás. A végeredmény mindkettő esetben fény lesz. Persze a körítésben már lehetnek hatalmas különbségek, akárcsak a fény “minőségében”. Felmerül a kérdés, hogy milyen áramforrásról üzemeljen, illetve az is, hogy nagyjából mire is lesz használva a mindennapokban. Van, akinek egy Nitecore Tube lefedi minden igényét, míg másnak egy Olight is kevés és egyedi gyártású lámpára vágyik, amivel nem fog találkozni senki másnál.

OS2P 000

Melyik a kedvenc lámpád, és miért?

Konkrét kedvenc nincs. Pillanatnyi kedvencek vannak, mivel minden kényelmesen hordható lámpát magammal hordok a cikk megjelenése előtt legalább egy hétig EDC lámpaként. Aztán van, amit nem szívesen veszek elő, és van, amit pedig nehezen teszek le. Ez utóbbi kategóriába általában nevesebb gyártók termékei kerülnek. Ha csak egy lámpát kellene kiemelnem, akkor azt talán az Olight S2R Baton 2 lenne. Az pici is, jó fénye is van és értelmes méretű akku van benne, ezért váratlan esetekben is sokáig tudna világítani. Nekem az egyik parám a lemerülő akkumulátor, ezért szeretem a nagyobb akkuval szerelt lámpákat.

Úgy vettem észre, hogy eleinte inkább a kedvezőbb árú, kínából beszerezheto lámpákra koncentráltál a blogon, az utóbbi idoben viszont egyre inkább a hazai garanciával is rendelkezo, márkásabb darabok felé is nyitsz. Mi ennek az oka?

Meglepő módon erre van rendes válaszom, nem csak maszlag, viszont ezt is hosszabban tudom kifejteni, hogy átlátható legyen. A kezdetekkor eltökélt szándékom volt az olcsó és jó lámpák bemutatása, mert nem volt sok belőlük. A piac azonban nagyon átalakult az elmúlt években. A mondás igaz: “régen minden jobb volt” – még az olcsó, kínai lámpák is. Kevesebb gyártó alapvetően jobb minőséget adott, tényleg jó árazás mellett. Ma már több gyártó és típus van, mint égen a csillag. Igazán az tette fel az i-re a pontot, mikor már második alkalommal sikerült olyan lámpát vennem, ami mire megjött és megismertem ki is futott a kínálatból, ezért nem tudtam róla írni.

Eztán váltottam a „márkásabb” de olcsó kínai termékekre. Mostanában azokba is sikerült belenyúlnom rendesen. Hibás első szériák, ismert hibákkal a piacon jelen lévő lámpák, ráadásul már nem a pár ezres kategóriában. Mivel a blogot igyekszem a lehető leginkább objektíven készíteni ezért nálam nincs „fizetett” tartalom. Ha valami sz@r akkor azt – leginkább – meg sem veszem, vagy ha igen akkor leírom. Egy kis titkot elárulok: az első teszteket meg szoktam várni olyan emberektől, akik tudom, hogy nem részrehajlóak egy márkával vagy bolttal szemben sem. Ha ők jókat írnak valamiről, akkor szoktam csak megrendelni. A márkás lámpákat régebben is megvettem, csak Kínából. Azonban elég sok negatív visszajelzés érkezett a garanciális ügyintézéssekkel kapcsolatban a tavalyi évben. Nekem a legfontosabb az olvasóim „elégedettsége”, ha lehet ezt írni, ezért be kellett látnom, hogy van az a kategória, amit már nem éri meg Kínából megvenni kicsit olcsóbban és azt ajánlani mindenkinek.

Ekkor vettem fel a kapcsolatot hazai importőrökkel, akik már hosszabb ideje a piacon vannak. Szerencsémre egészen sokan nyitottan álltak a bloghoz, és adtak kedvezménykupont is az olvasóim legnagyobb örömére. Kicsit egyébként az autókhoz tudom ezt az egész elemlámpa témát hasonlítani. Egy Lada és egy Volvo is elvisz A-ból B-be. A különbséget azonban nagyon jól érezni, a jót pedig nagyon könnyű megszokni. Szerintem minden elemlámpa fan előbb vagy utóbb, de a márkás, kiváló minőségű elemlámpák mellett fog lehorgonyozni.

ACC 000

Hány darab lámpád van jelenleg, és mennyire tudnád leszűkíteni a készletet, ha muszáj lenne?

Pontosan nem tudom megmondani, de kevesebb, mint 100 darab (asszem). Amihez “ragaszkodom” is, az olyan 50 darab. Ha szűkítenem kellene, akkor azt mondom, három lámpa mindenre elég kell legyen: egy EDC lámpa, egy thrower és egy fejlámpa. Csak ugye kell egy backup, kell egy még nagyobb hatótávú, egy erősebb flood, egy ilyen LED-del, egy olyannal, aztán máris összejött 10-20 lámpa amik “szükségesek”. Arra próbálok figyelni, hogy nehogy átlépjek egy határt és átcsapjon az egész szenvedélybetegségbe. Éppen ezért időről időre el szoktam adni a lámpáim egy részét. Vannak „örök” darabok, de ma már nem ragaszkodom, csak a minőségibb lámpáimhoz, amiket valóban nagyon szeretek, meg egyébként is van még rájuk jó pár év garancia.

Van olyan elemlámpa, amire vágysz, de egyelőre még nem szántad rá magad a beszerzésére? Azaz van-e álomlámpád?

Ilyen határozottan nincs. Sajnos impulzus vásárló vagyok (és tudom is magamról ezt), hamar elragad a hév, vásárolok meggondolatlanul. Határozottan átalakult a vásárlási szokásom az idők folyamán, ezt pedig a kínaiak maguknak köszönhetik. Ma már 100$ körül határoztam meg a kínai vásárlás maximális értékét, és minden lámpának megvárom az első tesztjét, hogy ne szívjam meg. Az utóbbi fél évben ezt a szabályt megszegtem kb. öt alkalommal, ebből háromszor én húztam a rövidebbet. Ha drágább lámpára vágyok, akkor kicsit tovább tart, de általában azokat is kigazdálkodom. Az a fura, hogy egy lámpáért könnyen kiadok 20-30 ezer Ft-ot, de még mindig nincs egy rendes prémium késem. Fogadni mernék, hogy neked pedig nincs prémium elemlámpád. (Szerintem a Fenix TK 21 annak számít, de fene tudja. – Vaszilij)

Honnan tájékozódhat a lámpákról az, akinek esetleg a blogod már kevés lenne? Tudsz ajánlani más, akár külföldi blogot, YouTube-csatornát, fórumot?

Hűha, fogós-ravasz kérdés. Az van, hogy rengeteg elfogult és részrehajló tesztet lehet olvasni-látni. Én azt szoktam mindenkinek tanácsolni, hogy minél több tesztet olvasson el a vágyott lámpájáról minél több felületen. Ha egyöntetűen pozitív dolgokat olvas akkor meg lehet venni.
Az egyik kedvenc videósom Charles BridgTec , akit sokan szapulnak, én mégis hasznosnak találom a videóit. Weboldalak közül nekem a ZeroAir tesztoldal tetszik a leginkább.
Fórumok közül az olcsóbb kategóriában a BudgetLightForum az ajánlott irodalom, míg a minőségibb lámpák világával inkább a CandlePowerForums oldalán lehet találkozni. Soha nem szabad egy-egy tesztre alapozni, mindig meg kell nézni több véleményt is egy-egy adott típusról.

CS11 016

A blogírás előtt is érdekelt az edc-világ, vagy csak azután csöppentél bele?

EDC felszerelésem mindig is volt, csak régen nem így hívtuk. Fiatalon mindenhová bringával mentem, ahhoz már volt rendszeresített, mondhatni “EDC” szettem. Aztán lett a vonatozáshoz, a koleszhoz, majd az autózáshoz is. Fontosnak tartom a “felkészülést” az élet minden területén, ezért mindig van nálam az adott naphoz szükséges felszerelés, igaz ma már inkább nevezzük pontosabban TDC-nek, vagyis aznapi felszerelésnek. Sokan azt látom, hogy már divatként tekintenek erre az egész EDC felszerelés témára, én inkább a funkcionalitást tartom szem előtt.

Manapság miket hordasz magaddal rendszeresen?

Fix EDC felszerelésem a pénztárcám és a telefonom, illetve a belépő kártyáim, a többi változik. Kés minden nap van velem, mert bármikor megtámadhat egy kifli amit ketté kell vágni, erre fel vagyok készülve. Meglepő módon elemlámpát is hordok magammal, néha még hasznát is veszem. Multiszerszámot jelenleg nem hordok, mert a kis Ganzo-nak többször léptem át a határait. Most gyűjtögetek, mert egy „nagy” LM szerszámot és hozzá bitkészletet tervezek beszerezni. Mára már a felszerelés minősége (megbízhatósága) fontosabb lett számomra, mint a mennyisége. Régen minden vackot megvettem, ma rá kellett jönnöm, hogy tíz kiciocco kés nem jobb, mint egy igazán jó, minőségi darab, de az elköltött pénz mennyisége már majdnem egálban van. Erre szeretném felhívni mindenkinek a figyelmét, mert elemlámpákra is nagyon igaz. Sok esetben megveszünk 20-30$-os „vackokat”, holott 6-9 ezer forintot költünk rájuk. Itthon egy igazán jó minőségű elemlámpa nagyjából húszezer forintért megvásárolható komplett szettben.

Van olyan tárgy, felszerelés, amivel szeretnéd még bővíteni az eddigi készletet?

Persze. Szerintem ennek soha nincs vége. Szeretném a már említett LM multifogót megvásárolni (Én a Wave-t tudom ajánlani – Vaszilij), tetszenek a Spyderco kései is (Abból akár a Para 3 is jó választás lehet – Vaszilij) , csak el kellene jutnom a BladeShopba, hogy kézbe tudjam a kiszemelteket fogni. Ezekkel a webes rendelésekkel ez a legnagyobb gond, hogy csak képeken látod, de nem érzed azt, amit venni fogsz. Így nyúltam mellé részben a Gerber Pocket Square késemmel is. Szép, mert az alakja tök jó, de nem viszi jól a kenyeret.

Mi a véleményed a hazai edc-közösségről? Szerinted mennyire tudatosak a hazai vásárlók?

Erős lenne véleményt formálnom, mert szerintem nem vagyok ebben kompetens. Sokkal inkább látom azt, hogy divat az EDC, mint azt, hogy valós szükségleteiket próbálnak emberek lefedni. Az, hogy ez jó, vagy nem én nem tudom, de az biztos, hogy én divatkiegészítőt nem fogok magammal hordani. Ami kell az beköltözik a zsebeimbe, ami nem, az pedig marad otthon. Szerencsére egyre kifinomultabb az emberek ízlése, és az ötvenezres kés mellé nem tesznek piacos lámpát, vagy kínai olcsó multit. Szerintem ez már bíztató jel.

 

Köszönöm szépen az interjút! Azt azért még mondjuk el, hogy az elemlámpák iránt érdeklődő olvasók megtalálhatnak téged az Elemlámpa Blogon, a Facebookon, és már az Instagramon is!

Ha kérdésetek, észrevétéletek van, akkor azt továbbra is feltehetitek itt, kommentben, vagy a blog Facebook-oldalán!

(A cikkben szereplő képek a borítókép kivételével az Elemlámpa Blog tulajdonát képezik, felhasználásuk a szerző engedélyével történt.)

Ez az oldal sütiket használ.

Erősítsd meg, hogy elfogadod a nyomonkövetési cookie-kat. Amennyiben elutasítod ezeket, akkor a böngészési adatok nem kerülnek harmadik félhez.
Bővebben a cookie-kezelésről.