Greyhill Chili

Szerző: | ápr 17, 2022 | Kések, Fixpengés

A Greyhill Chili bemutatója több szempontból is meglepő lehet. Egyrészt a nem írok magyar késekről elvemmel nem egyezik, bár igyekszem mindig hangsúlyozni, hogy ennél azért árnyaltabb a kép. Másrészt alapvetően foldereket hordok, és az eddigi kísérleteim az edc fixpengésekkel rendre kudarcba fulladtak. Egy ideje azonban újra érzem a késztetést, hogy ezzel a vonallal is meg kell barátkoznom, és ennek az útnak az egyik állomása a ma bemutatásra kerülő kés. Érdekességekben és furcsaságokban tehát nincs hiány, nézzük, mi sül ki ebből!

Műszaki adatok

Teljes hossz: 177mm
Pengehossz: 80mm
Penge anyaga: N690
Penge vastagsága: 3mm
Markolat hossza: 98mm
Markolat anyaga: G10
Tömeg: 135g tokkal és paracorddal

Tok: Kydex

 

Külcsín

Végre leírhatom megint az egyik kedvenc szavamat egy kés külsejét ecsetelve: organikus. Ha akarjuk, beleláthatunk a Greyhill Chilibe egy paprikát, ugyanakkor tagadhatatlanul van benne valami ragadozószerű is, mintha egy vadászat közben lekuporodó nagymacskát figyelnénk. Ez kölcsönöz a késnek némi harcias jelleget, de a nagyon taktikai vonaltól szerintem távol áll.

Az organikusságot számomra elsősorban az íves formák sugallják. A birkaláb formájú penge remekül harmonizál a vége felé jócskán kiszélesedő, majd elkeskenyedő markolattal, és bár a folytonosságot kicsit megtöri a markáns ujjvédő, esztétikailag egyben van a kés. Mutatós a markolat textúrája, illetve a kőmosott penge és a G10 kékesszürke árnyalata is szépen harmonizálnak. Kifejezetten tetszetős a logó, és mivel más felirat vagy jelölés nincs a késen, szerencsére nincs semmiféle hirdetőtábla-hatás.

Tartozom azért egy vallomással: ez a modell nálam Bágyi Krisztián fotói miatt akadt be igazán. Ráadásul a piros markolatos verzió volt az, ami véglegesen beindította a késbogarat, akkor döntöttem el, hogy előbb-utóbb kipróbálnám a Chilit ebben a formában is. Sajnos a pirosról lecsúsztam, bár utólag belátom, hogy bizonyos szempontból előnyös a diszkrétebb színvilág. Fontos még megjegyeznem, hogy a bemutatott darab nem a sztenderd méret, hanem egy vékonyabb markolattal készült slim verzió.

Belbecs

Fixpengés késről lévén szó túl sok mindent itt nem tudok elmondani. Korrekt anyaghasználatot és remek kidolgozást kapunk a pénzünkért. Az N690 acél, bár nem a legtrendibb, még bőven megfelelő, a G10 markolat pedig megfelelő választás ehhez a feladatkörhöz.

Kivitelezés szempontjából sem érheti szó a ház elejét. Kiemelném újra a markolat textúráját, ami nemcsak látványos, de praktikus is. Nekem egyetlen apróság tűnt fel: a markolatpanelek talán egy árnyalatnyival lehetnének jobban lekerekítettek, de erről majd bővebben később.

Greyhill Chili

 

 

Greyhill Chili – Munka közben

A kés méretei számomra azt sugallják, hogy elsősorban az edc fix kategóriát célozták meg vele a készítői. Én is ebben a szerepkörben használtam, így aztán az utóbbi időben elég gyakran jött velem munkába. A tesztek a megszokott feladatokat ábrázolják.

Szerencsére a Greyhill Chili nem csak szép, de használhatónak is bizonyult. Akár kartonpapírt szeleteltem, akár pántolószalagot vagy zsugorfóliát vágtam vele, a holkeres penge remekül működött. A méretéből fakadóan precízebb munkákra is kényelmes volt, dobozbontásnál kifejezetten hasznos a sheepsfoot pengeforma, ha a doboz beltartalmára is ügyelni akarunk.

Miután az alapfeladatokban remekelt, jöhetett az ergonómiai teszt a farigcsálással. Alapvetően kényelmesnek bizonyult a markolat, habár a fentebb már említett lekerekítés hiánya miatt olyan esetekben, amikor nagyon meg kellett markolnom a kést, éreztem némi diszkomfortot. Eleinte kicsit fura volt a nagyon kiszélesedő markolatvég is, de a gyakorlatban ez is bizonyított, a kés az általam használt minden fogásnemben működött.

Szintén jól vizsgázott a G10 textúrája, a formának és ennek köszönhetően mindig stabilnak éreztem a fogást. Ezen felbuzdulva, meg hogy mégis egy masszív fix van nálam folder helyett, gondoltam, lebontok vele egy déligyümölcsös farekeszt. Nos, ez is működött, észszerű körülmények között akár egy kicsit feszegetni is lehet a késsel. De legyetek óvatosak: a rekeszben lévő szegek egy kicsit megtréfáltak a végén, és az élszalag hegy környéki részén megjelent egy-két kipörcenés.

Az ételfeldolgozásról itt sem tudok sokat írni. A Greyhill Chili természetesen működik a konyhában is, sőt, a birkaláb forma a holkerrel meglehetősen jól használható. A 80mm-es pengehossz persze nem ideális, de jobb híján ezzel is megoldhatunk apróbb feladatokat.

Hordhatóság

Ez az a pont, ahol számomra mindig a folderek nyernek. Egy fixpengést sokkal körülményesebb viselni, főleg, ha szempont az, hogy ne ordítson rólunk messziről, hogy kés van nálunk. A Chilinél az alapok rendben vannak: a kydex tok remekül tartja a kést, és a kialakított furatok segítségével sokféleképp rögzíthetjük.

Én alapvetően kétféle módon hordtam: egyrészt nyakkésként, másrészt övre fűzve, előbbit csak munkában teszteltem. Itt amúgy is mindig lóg egy fix a nyakamban, bár jellemzően kisebb méretben: a Chili nekem a nyakkés kategória felső határát súrolja. Ennek ellenére működött a dolog, bár bevallom, hogy a tesztidőszak végén visszatértem a Csabidashihoz.

Nézzük akkor az övre fűzős módszert! Ebben számos módszer és iskola létezik, mind a rögzítést, mind pedig a rögzítés helyét illetően. Az eddigi kisfixes próbálkozásaim rendszerint itt buktak el: számomra sem a Tek-Lok, sem a hasonló megoldások nem váltak be. Nagyon rövid ideig próbálkoztam az IWB looppal is, aztán megtudtam, hogy a Greyhillnek van erre egy saját megoldása, egy tépőzáras loop formájában. A srácok nagylelkűségének köszönhetően kaptam ebből egy tesztpéldányt, és módom volt kipróbálni.

 

WE Kitefin

Nekem eddig ez vált be leginkább. A tépőzár egyrészt méretre igazítható, így a legtöbb övvel kompatibilis, illetve a lehető legszorosabban rögzíti a kést az általam próbált módozatok közül. Ezalatt azt értem, hogy a tok és az öv között elhanyagolható a rés, illetve kifelé sem fog jelentősen kilógni a rögzítőeszközünk, mint az IWB esetében.

A másik előnye, hogy nem szükséges kioldani az övet, és úgy felfűzni, hanem kényelmesen levehető – és egy kicsit kevésbé kényelmesen fel is tehető – a kés az övre.

A hordás helyét illetően próbáltam a hátul, deréktájon rögzített megoldást, illetve oldalt is. Előbbi esetben az elővételt és elrakást kell gyakorolni, utóbbinál ez sokkal kényelmesebb, bár nekem itt egy kicsit túl hosszú a kés, nagyon kilóg a testvonalamból.

Amit ezeknél a hordmódoknál még érdemes tudni, hogy ha olyan a ruházatunk, akkor bizony útban lehet egy rálógó ing, pulóver, kabát. Illetve különösen igaz, hogy nem vagyunk egyformák: egy nálam jóval nagyobb embernek az én – a kés méretéből adódó – problémáim lehet, hogy fel sem tűnnek.

Végül egy mondat a KKVE-rendelettel kapcsolatban: a pengehossz a felső határon, a 80mm-nél mozog, így a Greyhill Chili nem esik a rendelet hatálya alá.

Összegzés

Nem akarok elhamarkodott kijelentést tenni, de eddig nagyon tetszik ez a kés. Hogy végül leszek-e edc fixes fickó, azt nem tudom, de ha igen, akkor a Greyhill Chili mindenképp a megfontolásra érdemes alternatívák között lesz.

Ebből talán egyértelműen látszik, hogy kezdek megbarátkozni ezzel az életérzéssel, és látom, hogy milyen előnyei vannak egy masszívabb késnek a mindennapokban. Ugyanakkor továbbra is azt gondolom, hogy számomra a legtöbbször még mindig egy folder lesz az ideális választás, pusztán a könnyebb hordhatósága miatt.

A következőkben a Greyhill Tactical bemutatkozását olvashatjátok. A szemléltető ábrák az ő tulajdonukat képezik, a galériában lévő fotók pedig Bágyi Krisztián munkái.

Greyhill Tactical

Sziasztok, Makrai Ferenc és Pető Zsolt vagyunk, azaz a Greyhill tactical.

Az ötlet 2020 elején született, bár mindketten “szakmabeliek” voltunk már évek óta, így a történet ennél régebbre nyúlik vissza. Korábbi munkáinkkal Croc kydex és Konok Knives néven találkozhatott a nagyérdemű. Ahogy telt az idő, a tokozáshoz szükséges találkozások egyre gyakrabban ötletelésekké változtak, majd Feri (Croc Kydex) egyszer csak előállt egy kés tervével. Néhány pontosítás és átrajzolás után el is készítettük az első közös késünk, majd megállapítottuk, hogy egész jó lett, és ami ennél sokkal fontosabb, piszok jól éreztük magunkat közben.

Egészen más élmény volt nem egyedül tölteni a hétvégéket a műhelyben. Hasonló volt a habitusunk, a humorunk, a zenei ízlésünk, a munkához való hozzáállásunk, egyszóval remekül kijöttünk. Idővel arra is ráébredtünk, hogy a késekre is pozitív hatással van az, hogy közösen, közös műhelyben dolgozunk rajtuk. Megszűnt a korábbi évek felosztása, hogy Feri tokozik, én pedig kést készítek, aminek az lett az eredménye, hogy miután megtanultuk, górcső alá is vettük egymás tudását.

Minden technológiai folyamatban benne volt valaki, aki már csinálta, és valaki, aki friss szemmel néz rá. Előkerültek olyan kérdések, hogy ezt miért így? Nem lehetne-e másképp? Figyelj, kipróbálhatok valamit? – és a dolog működött. Azt gondolom, a legjobb dolog amit a közös munkánk hozott a barátságon kívül az az, hogy katalizálni tudjuk egymás, ötleteit, és lelkesedését, így folyamatosan fejlődik a Greyhill Tactical is.

A jövőre nézve szeretnénk valami olyat létrehozni, amire nem csak mi lehetünk büszkék. A jelenlegi rendeléses rendszert megőrizve, raktárkészletet tartani, és minél több emberrel megismertetni a munkásságunk itthon és külföldön is. És itt szeretnénk megköszönni minden jelenlegi és jövőbeli vevőnknek, mindenkinek, aki átugrik a műhelybe beszélgeti, vagy akár csak dob egy like-ot az egyik fotónkra a közreműködést abban, hogy lehetőségünk is nyílik ezt elérni.

EDC Fixek

Jelenleg három Fix EDC modellünk van: a Chili, a Gentleman’s bowie és az Ichi. Mindenkinek más az EDC szerepkör, így igyekeztük pengegeometria szempontjából három olyan modellel lefedni ezt a szegmenst, amiben mindenki megtalálhatja azt, ami az ő felhasználási szokásainak a leginkább megfelel.

Az első szempont, amit figyelembe vettünk, a hegy távolsága a pengeháttól.

Az Ichinél gyakorlatilag a pengehát vonalában van:

WE Kitefin

A Bowie nál az élszalag és a pengehát közötti részen nagyjából középtájt
helyezkedik el:

WE Kitefin

A Chilinél pedig teljesen elöl az élszalag magasságában:

WE Kitefin

A másik szempont a penge egyenes és íves részeinek aránya.

Az Ichi megközelítőleg egy egybefüggő ív:

WE Kitefin

A Bowie egy klasszikus, egyenes pengetövű, íves pengevégű forma:

WE Kitefin

A Chili pedig egy enyhe ívvel rendelkező, de közel végig egyenes kés:

WE Kitefin

Ebben a tesztben a Chili modellünkről olvashattok bővebben. Ennél a késnél egy kifejezetten urbánus felhasznási területű kést szerettünk volna alkotni, ami jól használható technológiai, műszaki feladatokhoz, dobozt, levelet nyitni, ragasztó szalagot vágni, de azért ha kell az uzsonnával is megbírkózik. Ezért került a hegy közel az élszalaghoz.

WE Kitefin

Ez a pengeforma már egész lapos szögnél, kényelmesen tartva is “átszúr” a munkadarabunkon (a képen az Ichivel összehasonlítva), így kifejezetten kényelmes nyitási, metszési szerepkörben (pl. sniccer).
Ráadásul a holkeres leélezésnek köszönhetően a hegynél az élszalag mögötti anyagvastagság is nagyon minimális, így igazán precízen használható. Ugyanakkor a “sniccer” egy kizárólag technológiai felhasználású forma, mi szerettük volna, ha a többi mindennapi feladattal is könnyedén megbirkózik a késünk. Emiatt kapott az élszalag egy minimális ívet. Így ha csak szimplán elhúzzuk a pengét az elvágni kívánt tárgyon, az élszalag folyamatosan “mélyíteni akarja” magát a vágást. Így megbirkózik a kötélvágási, ételfeldolgozási feladatokkal is.

A tesztelt darab jó példája annak, hogy állandóan keressük a lehetőségeket arra, hogy amit csinálunk, azon valahogy javítsunk. Az alap Chili modellek markolatpanelje 1,8 mm-el vastagabb oldalanként, és körben ívelt. Viszont kíváncsiak voltunk, tudunk e javítani a hordhatóságon. Így született meg a Slim Chili, ami keskenyebb, és könnyebb az alapmodellnél. Így városi környezetben, akár nyári ruházaton is, a zsebet és nadrágot nem lehúzva kényelmes mindennapi társ lehet.

Linkek

Itt írtam arról, hogy miért nem írok magyar késekről.

A Greyhill Tactical Facebook-oldala.

És itt találjátok őket az Instán.

Ha pedig belehallgatnátok a kedvenc zenéikbe, a műhely Spotify-listája itt érhető el.

Ha szeretnél naprakész lenni a bloggal kapcsolatban, akkor a Facebook oldalon találsz gyakori tartalmat.

Ha te is hozzájárulnál a késes tartalmak szaporításához, akkor a Négyszögletű Pengeerdő csoportban várunk szeretettel.

Pro

  • Korrekt anyagok
  • Remek kivitelezés
  • Többféle változat érhető el
  • A tépőzáras loop sokat dob a hordhatóságon

Kontra

  • Egy picit lehetne jobban lekerekített a markolat

%

Értékelés

Ez az oldal sütiket használ.

Erősítsd meg, hogy elfogadod a nyomonkövetési cookie-kat. Amennyiben elutasítod ezeket, akkor a böngészési adatok nem kerülnek harmadik félhez.
Bővebben a cookie-kezelésről.