Kések és korona

Szerző: | márc 29, 2020 | Írások, Elmélkedés

Azt gondolom, hogy a koronavírus most mindenkit foglalkoztat. Kit jobban, kit kevésbé, de az már most biztos, hogy mind rövid-, mind hosszútávon hatással lesz az életünkre. A témával sokan, sokféle aspektusból foglalkoztak és foglalkoznak. Én sem gazdasági, sem egészségügyi szakember nem vagyok, de azt gondoltam, hogy érdekes lehet a témát egy kicsit késes és edc szemszögből körbejárni. Ebben az írásban nem fogok megoldásokat kínálni. A saját gondolataimat szeretném megosztani veletek, leginkább gondolatébresztő céllal.

Tájékozódjunk hiteles forrásból!

Mielőtt rátérnék az okoskodásra, közszolgálati jelleggel annyit szeretnék tőletek kérni, hogy a vírussal kapcsolatban hiteles forrásokra támaszkodjatok! Jó kiindulási alap lehet a téma Wikipédia-szócikke, akár magyarul, akár angol nyelven. Ezek tartalmaznak minden fontos információt, és folyamatosan frissítik őket, így naprakésznek tekinthetőek.

Érdekes lehet még a hivatalos magyar koronavírus-honlap is, vagy az Európai Tanács honlapja, ezek szintén hiteles, naprakész adatokat tartalmaznak a betegséggel kapcsolatban. Ezeken kívül természetesen számos hasznos anyag található még az interneten, de kezeljünk mindent kellő óvatossággal! Sajnos nem könnyű kiigazodni a mindent elárasztó, sokszor egymásnak ellentmondó dolgokat tartalmazó információáradatnak, de szerintem némi józan ésszel el lehet különíteni az ocsút a búzától.

Kések és korona

Noha a cím lehetne akár egy új, fantasy szerepjátéké, maradjunk inkább a közös hobbinknál! Azt gondolom, hogy egyre jobban érezzük a saját bőrünkön is, hogy a világ megváltozott. A mindennapi életünk teljesen felborult, és bár vannak a dolognak elsőre pozitívnak tűnő hatásai, mint például a csökkenő légszennyezettség a városokban, azt gondolom, hogy egyikünk sem így szerette volna ezt elérni.

A negatívumok sajnos sokkal számosabbak. Ezek némelyike csak apróbb bosszúságot okoz, mások viszont komolyan megváltoztatják a szokásos rutinjainkat. Sokan nem járnak már dolgozni, otthon tanítják a gyerekeiket, vagy nem tudnak idős rokonaikkal találkozni. Ez egyrészt lelkileg is megterhelő, másrészt azonban a pénztárcánkra is kihatással van.

IMG 20200328 140544

Gazdasági hatások

Sajnos a Bladeshop Facebook-csoportban már találkoztam olyan hirdetéssel, amiben valaki a kialakult helyzetre való tekintettel próbált megszabadulni néhány zsebkésétől. Ha az embernek egyik napról a másikra megszűnnek vagy jelentősen megcsappannak a bevételei, sok esetben először a hobbiját kénytelen feláldozni. Ez megnyilvánulhat abban, hogy kevesebb újdonságot szerez be, de akár arra is rákényszerülhet, hogy megszabaduljon a gyűjteménye egyes darabjaitól.

Amint az egyedülálló esetekből trend lesz, annál valószínűbb, hogy akár az egész hobbi képe megváltozik. Ha csökken ugyanis a kereslet, előbb-utóbb a kínálat is csökkenni fog, és ez mind a gyártókra, mind a kereskedőkre hatással lehet, ami pedig minket, vásárlókat és felhasználókat is érint.

Új kés, használt kés

Lássuk be, az általunk használt kések jó része a luxuscikk kategóriába esik, így a hagyományos kereskedelem törvényszerűségei nem feltétlenül alkalmazhatóak rájuk. Sokan – például én is – irreálisan magas áron vásárolnak késeket a jövedelmük viszonylatában. Én ezeket igyekszem folytonos rotációban tartani, így hosszú távon a gyűjteményem értéke mindig egy bizonyos kereten belül marad.

Mások, akik igyekeznek minél nagyobb kollekciót felépíteni, ha drágulnak a kések, a jövedelmük pedig stagnál vagy csökken, értelemszerűen kevesebbet tudnak vásárolni adott időszakban.

Ha erősödik a használt piac, és a megnövekedett kínálat miatt az árak csökkennek, akkor vásárlóként jól járhatunk, eladóként azonban kénytelenek leszünk veszteségeket elkönyvelni. Különösen igaz ez a kereskedőkre: ha az erős másodlagos piac magához húzza a vásárlások egy jelentős részét, akkor számukra az a forgalmuk csökkenéséhez vezethet.

A fentebb vázoltak számos érdekes kérdést vetnek fel. Szükséges-e erkölcsi megfontolásokat figyelembe venni, ha vásárolunk, vagy pusztán az anyagiakkal kell foglalkozni? Hosszú távon jól járunk-e, ha most vásárolunk késeket, mert azzal egyrészt segítünk a hobbi életben tartásában, vagy érdemes most inkább kivárni, spórolni? Kezdjük-e el kiárusítani a késeinket, vagy bízzunk abban, hogy később jobb áron kelhetnek el a dollár és az euró árfolyamának változása miatt?

Ezekre a kérdésekre sajnos nincs egyértelmű válaszom.

IMG 20200326 131127

Külföldi gyártás

Nyitott kérdés, hogy magára a késes iparra milyen hatással lesznek a jelenlegi események. Az alapvető gazdasági következmények mellett az sem egyértelmű, hogy megváltozik-e az emberek gondolkodása a külföldi, főképp a távol-keleti gyártású termékekről.

Én egy ideje minimálisra szorítottam vissza a kínai rendeléseimet, késeket nem is vásárolok közvetlenül Kínából, de úgy látom, hogy a koronavírus miatt most sokan próbálják elkerülni a kínai vásárlást. Az egyértelműnek tűnik, hogy egy egyhónapos hajóutat nem él túl a vírus, mégis sokakban kialakult egyfajta félelem az onnan érkező termékekkel kapcsolatban.

A közvetett vásárlást nehezebben fogjuk tudni kivédeni, és szerintem nem is kell: ha jó minőségű zsebkést szeretnénk vásárolni, nagy az esélye, hogy amúgy is kínai vagy tajvani gyártást fogunk kapni. Természetesen nem mindenki gondolkodik így, és az érzelmeink is befolyásolnak minket; könnyen elképzelhető, hogy sokan inkább távol tartják magukat ezektől a termékektől, amennyiben ez lehetséges.

Magyar kések

Kézenfekvőnek tűnik a megoldás, hogy vásároljunk hazai termékeket. Ez alapesetben egy bátorítandó koncepció, azonban ami a késeket illeti, sajnos nem vagy nehezen kivitelezhető.

A hazai késgyártók ugyanis egyrészt nem tudnak akkora mennyiségben termékeket előállítani, hogy ellássák az egész piacot, másrészt sajnos ár/érték arányban nem tudják felvenni a versenyt a külfödi gyártókkal.

Ráadásul, ha a pesszmista előrejelzések valósulnak meg, az is félő, hogy a hazai gyártók kénytelenek lesznek más megélhetés után nézni, netán csak másodállásban, vagy hobbiként foglalkozni a késkészítéssel. Szabó Zoltán, akinek a Grabowski bicskáját már bemutattam a blogon, épp készült főállású késkészítővé avanzsálni, de a gazdasági bizonytalanság most rákényszerítette, hogy várjon még ezzel a lépéssel.

Nem szeretnék abba a hibába esni, hogy vizet prédikálok és bort iszok; akik régóta olvassák a blogot, úgyis tudják, hogy elsősorban gyári késekkel foglalkozom. Ugyanakkor, ha valakinek módjában áll, és amúgy is bejönnek neki a magyar kések, akkor bátorítom, hogy nyugodtan vásároljon hazait. Jó gyűjtőhely erre a Magyar Kések honlapja.

IMG 20200324 115719

Olcsó kések

Teljesen egyértelmű, hogy ha kicsi a büdzsé, akkor olcsó késeket tudunk csak vásárolni. Szerencsére már pár ezer forintból vásárolhatunk egy Morát, egy Opinelt, de akár modern folderekből is válogathatunk tízezer forint környékén. Erről a témáról már írtam egy korábbi bejegyzésemben bővebben, és azt tervezem, hogy lesznek a jövőben kedvező árú késekről bemutatók a blogon.

Bushcraft, prepping, miegymás

Szerencsére a hobbink nem csak a pénz körül forog. Noha én elsősorban az edc vonallal foglalkozom, időnként kimegyek a közeli erdőbe is késeket fotózni. Szerencsére ez a jelen helyzetben is megengedett, sőt, azt gondolom, szükséges is ahhoz, hogy az ember ne csavarodjon be.

Ha meg már amúgy is van egy késünk, egy fűrészünk, egy baltánk, akkor akár megtanulhatjuk ezeket használni is. Bízom benne, hogy nem kerül sor a közeljövőben a civilizáció összeomlására, de anélkül sem baj, ha meg tudunk rakni egy tüzet, netán össze tudunk dobni egy egyszerűbb ételt az erdőben.

Kicsit már távolabb vezet a prepping témaköre. Ha valaki nem ismerné a fogalmat, a legegyszerűbben úgy tudnám megmagyarázni, mint olyan életstílust, amelyben váratlan eseményekre készülünk. A témában rengeteg anyag érhető el a neten, és mivel én nem értek hozzá, nem szeretnék mélyebben belemenni. Ami miatt úgy éreztem, hogy érdemes legalább megemlíteni, az az, hogy ha nem is leszünk hardcore prepperek, nem árt, ha egy kicsit felkészültebbek vagyunk az átlagembernél.

Akik benne vannak egy kicsit a késes/edc hobbiban, sokszor már azzal is előbbre vannak, hogy vannak olyan alapvető eszközeik, ami manapság sajnos nem egyértelmű. Egy jó kés, egy minőségi elemlámpa, egy multiszerszám mind olyan dolgok, amelyek a hétköznapokban is jól jöhetnek.

Ha emellett egy minimálisan felkészültek vagyunk, tehát van otthon némi tartalékunk élelmiszerből, ivóvízből, vagy beszerzünk egy-két további apróságot, mint például egy vízszűrő, már tettünk egy nagy lépést afelé, hogy ne érjen bennünket teljesen váratlanul egy efféle vészhelyzet. (Durva, de a legtöbb emberhez hasonlóan nekem sem volt itthon egy árva szájmaszkom sem.)

Mi lesz a bloggal?

Apropó, mi lesz a bloggal? Nos, az elmúlt napokban sokat agyaltam én is ezen. Ahogy azt tudjátok, a blog fenntartása pénzbe kerül, illetve – ahogy ezt is kifejtettem már – a saját késeimet tesztelem elsősorban, így ezek megvásárlása és eladása is hosszú távon emészti a forrásaimat.

Egyelőre még megvan a munkahelyem, így a közeljövőben esedékes tárhelyvásárlást még meg tudom oldani. Bemutatásra váró késeim is vannak még, és bármikor tudok ilyen semmitmondó bejegyzéseket alkotni, így egy évig még nagy eséllyel működni fog a Vaszilijedc blog. Ennél távolabbra pedig nem jósolnék, a helyzet sajnos túlságosan képlékeny ehhez.

Úgy gondolom, hogy egyelőre kivárok, és félreteszem az elég impozáns késes kívánságlistámat. Holnap még jön egy új bicska, aztán egy ideig szerintem szüneteltetem a beszerzéseket. Remélem, nem hosszú ideig.

IMG 20191001 082901

Végezetül

Én nagyjából ennyit szerettem volna elmondani a témáról. Érdekel, hogy ti miképp látjátok a helyzetet. Vannak már konkrét elképzeléseitek, vagy egyelőre kivártok? Osszátok meg velem a gondolataitokat akár itt, akár a blog Facebook-oldalán!

Ez az oldal sütiket használ.

Erősítsd meg, hogy elfogadod a nyomonkövetési cookie-kat. Amennyiben elutasítod ezeket, akkor a böngészési adatok nem kerülnek harmadik félhez.
Bővebben a cookie-kezelésről.