Mai bemutatónk alanya a Nagy Csaba,magyar késkészítáltal elkövetett folder ,ami a Trezor névre hallgat.
A kés a tavalyi év tervezett vásárlásai közt els
helyen szerepelt,mert a megjelenése óta izgalomban tartott.Leginkább azért,mert több csoporttárs is folyamatos presszionálást hajtott végre a napi szintposztolás által.Vártam a megjelenését minden alkalommal,mikor a telefonomon felnéztem a különbözkéses csoportokba.Nagyon kíváncsivá tett,hogy Csabi egy Axis lock rendszerű zárral látta el ezt a kést,ami a tömeggyártásban készült foldereken kívül ritka madár.Nála ez az Omega lock nevet kapta a szakmai zsargonban. Sikerült is a másodlagos piacon lecsapni egy gyári állapotú darabra.A reggeli telefon után Bécsbl szinte padló gázon rongyoltam haza,hogy személyesen vehessem át az elztulajdonostól.Egy cipzáras szütyben érkezett,mellette a tanúsítvány és egy pót Omega rugó készlet.Lássuk, mik a tapasztalatok vele.

Műszaki adatok:

Teljes hossz:220 mm

Markolat hossz:128 mm

Penge hossza:92 mm

Penge vastagsága:2.8 mm

Penge anyaga:N690

Markolat anyaga:G10

Tömeg:144 gramm

Zárszerkezet: Omega lock

MKM Colvera
IMG 1040
IMG 1071

Felhasználói szemmel

Ránézésre is méretes darab,kézbe véve méginkább látszik,hogy ez a kés mindenkinek meg akar felelni.Az én nyolc és feles tenyeremben óriásinak hat,csernobili torzszülöttként akár hat ujjal is kényelmesen elférnék a markolaton.A G10 nem csúszik,használat közben akár vizesen sem akar önálló életet élni.A tengely kivételével a panel rögzítése süllyesztett csavarokkal történik,így teljesen kényelmes minden fogásnemben.Jól kontúrozott,ergonomikus,bántó éllel nem találkoztam,a vastagsága számomra ideális.A panelek alatt bemarva könnyített acél linerek láthatóak,amik az én példányomon kmosottak és savazva vannak.A távtartók jópofa színes mivoltukkal feldobják a kinézetet,harmonizálnak a zár nyitógombjaival.

IMG 1103
IMG 1104
IMG 1072

A penge anyaga az alapverzióként kérhetBöhler N690.Napi szinthasználatra tökéletesen megfelel,hiszen a korróziótrése nagyon jó,karbantartása egyszernek mondható,kipattogásra még alacsony élszög mellett sem hajlamos. Drop point forma,majdnem FFG leélezéssel. Nagyon szép a szatén finis,bár én inkább vagyok kmosott párti,elkerülvén a szívinfarktust okozó karcok látványát.

A kés pengéjén Csaba diszkrét logóján kívül semmilyen felirat nem található ,még az anyagmegjelölés is furfangos módon van elrejtve.Minden kés sorszámozott,de az is szinte láthatatlan, a linereken található.Nagyon decens így a megjelenés,kimondottan tetszets,hogy nincs telepingálva.

Az élezést méretes finger choil segíti,,karbantartáskor megkönnyíti a munkát ezért én szeretem ezt a fajta megoldást.
A késpenge nyitását és csukását csapágyak segítik,ezzel is növelve a min
ségérzetet.

IMG 1102
IMG 1073

A zár a Benchmade késeknél megismert Axis lock Csaba féle verziója az, Omega lock.Van ebben azonban egy kis csavar,méghozzá igencsak felhasználóbarát. A színes nyitógombokat saját kezűleg egy  TX6-os bittel pillanatok alatt a számunkra ideálisra cserélhetjük,Csaba ugyanis nem egy darabból készítette el a zárat. Teljesen független a nyitógomb, így nem kell félnünk, hogy a csere alatt szétugrik a zár. Kapunk két különbözersségrugópárt,ízlésünknek megfelelen variálhatjuk ezeket is,ha erre támad ingerenciánk.A rugók a markolatpanel alatt, a linereken 2 ersségben is állíthatóak,hála a kivitelezáltal fúrt lyukaknak.Így pontosan 4 féle (2×2) rugó ellenállással használható a Trezor,ami a testre szabásnak ad újabb lehetséget. Nagyon jól funkcionál,kényelmes spydiflickkel nyílik a penge a méretes nyitófuratnak köszönheten.Semmi akadás vagy zavaró megbicsaklás nincs mködés közben.A penge tökéletesen középre zár,egyáltalán nem tapasztalható oldalirányú mozgás.

Mivel imádok fzni,az elspróba nálam minden késnél a konyhában kezddik.A Trezor a zöldségpucolásban kimondottan jeleskedett, a csaknem teljes leélezés miatt.A 20 fokos oldalankénti élszög ugyan általában nem a komolyabb konyhakések jellemzje,de egyáltalán nincs oka szégyenkeznie a közel 3 mm vastag pengének. A pörköltalap elkészítése után a hús felszeletelése is könnyen megugorható akadálynak bizonyult, probléma nélkül vitte utána a fénymásolópapírt.Eztán keményebb feladatokat gondoltam ki neki.A karton vágása után már meg-megakadt a penge a papírban.Faragott tollaságat-és bár nem vagyok szakértje- a célnak megfelelt.Több ág megnyírbálása után már csak szabta inkább a papírt,de az egyszervágási feladatok ellátására alkalmas maradt a kés.Próbáltam valamiféle mvészi fafaragást is véghez vinni,de a sokadik próbálkozás után be kellett látnom,hogy itt én leszek a gyenge láncszem,így a béna torzóimmal inkább nem sokkolnék senkit.Az él renoválása rövid idalatt megtörtént,újra

készen állt a bevetésre.

IMG 1074

Az eltelt több,mint egy év alatt a Trezor sok csavargásban volt htársam,így talán mondhatom,hogy van már vele elég tapasztalatom.Nagyon kényelmes,jól használható kés.Sok fzésben kuktáskodott, mellettem, túráimon is elszeretettel viselem.Az egyik alapdarab lett a cipels cuccaim közt,optimális megoldás a mindennapokban.Problémamentes idszakon vagyunk túl így együtt,talán neki sincs rám sok rossz szava.
A nagy választékban rendelkezésre álló hardver elemeknek köszönhet
en bárki teljesen személyre szabhatja a kést.Többfajta pengeanyag,pengeforma és felületkezelés,különbözö színG10 mellett micarta és carbon markolat is kérheta Trezorhoz.A távtartók és a zár színes elemei is variálhatóak, otthoni körülmények közt cserélhetőek, megannyi lehetséget hordozva magukban.

IMG 1075
IMG 1076
IMG 1058
IMG 1051
IMG 1060
IMG 1080
IMG 1081

Elérkeztünk a kés egyetlen,számomra nem szimpatikus részéhez,amirl még nem ejtettem szót.Ez pedig a klipsz.Mindkét oldalra felszerelhet,hegy fent állásban hordható,így lesz kétkezes a Trezor.Az egyik kifogásom,hogy nem deep carry.A késbl kb másfél centi kilátszik,ha zsebre teszem.Ugyan az én klipszem savazott és kmosott,mint a linerek,de azért elég jól kiszúrható,ha valaki figyel.A 92 mm-es pengehossz pedig a jelenlegi szabályozás szerint közterületen legálisan nem viselhet.Ezért jobb lenne,ha láthatatlanabbá válna a figyeltekintetek eltt.Valamint a markolatpanelekkel ellentétben itt nincsenek süllyesztett csavarok sem,ami nálam az összképet tekintve nem hat pozitívumként .

A legnagyobb ellenérzésem mégis a formájával van,mert hordhatóság szempontjából kifogástalan.Jól tart,kivételkor sem tépi le az ember nadrágját.Kézben sem zavaró,bárhogy markolom a kést.Faragás közben a legvégén,mikor már eléggé életlen volt,akkor éreztem egy kicsit a tenyeremben,de akkor sem kellemetlenül.Mégis valahogy az az érzésem,hogy Csaba itt már megunta a tervezést és a “jóvanazúgy” metódussal az arcán legyintett egyet és befejezte a mvet.Egész egyszeren ez a kés ennél a klipsznél többet érdemel.Bízom benne,hogy lesz ebben is más opció,igény biztosan van rá.

IMG 1082

Konklúzió

 

A kés az én elzetesen, látatlanban támasztott elvárásaimat maximálisan hozta,a klipsz kivetelével.Összeszerelési minségére panaszom nincs,egy év használat alatt semmi negatívumként felróható dologgal nem találkoztam.A zár pozitív meglepetés volt nekem, van olyan gyári késem,ami meg sem közelíti a Csaba által készitett nívót.Könnyen használható és erlkdés nélkül mkdik,freedropp fetisiszták imádni fogják.

A körítés,ahogy érkezik,kimondottan kellemes.A plusz Omega rugókért óriási pirospont jár,akárcsak a kést tároló pihe-puha szütyért.A certifikáció Csabánál megszokott,garantálva ezzel is a magas minséget.
EDC szerepkörben abszolút megállja a helyét,minden tekintetben átgondolt és precízen kivitelezett munka.
Minden jósága ellenére nem gondolom,hogy tömegtermék lesz bel
le.A hidegzuhany ugyanis a vételár kifizetésekor éri az embert.Sajnos a mai világban a kés árak sem a földön járnak…Jelen esetben a rendelhetverziók közt majdnem belépszintnek számító késemért 80000 Ft-ot kellene kifizetni.Minden egyes anyagbeli,minségi váltás a rendelés során ezt az összeget emeli,és a határ bven átlépheti a hat számjegyet.Használtan jóval konszolidáltabb árakat találunk,amennyiben felbukkan egy eladó darab.

Kinek ajánlom?
Mindenkinek,akinek egy komoly melós késre van szüksége és nem is fél használni.Mert a Trezor igényli,hogy dolgozzon,ne pedig egy fiók vagy vitrin mélyén porosodjon.
Mindenkinek,aki kedveli ezt a  zár rendszert,ráadásul ez esetben még azt is a saját szája íze szerint alakíthatja.
Mindenkinek,aki támogatni akarja a hazai késkészít
t és birtokolni akar egy nagyszerkézmves bicskát.
Megéri az árát
?Ez inkább fogas kérdés.Ennyi pénzért már jócskán meríthetünk akár a boltok,akár a használt piacon felbukkanó kések tengerébl. A nem kevés pénzünkért Csabánál egy középspolcos acélt kapunk,átlagos markolatanyaggal,egy népszer,de a magyar kézmves kések közt fehér hollónak számító axis lock rendszer,variálható és hibátlanul mködzárral. Nagy elnye az újonnan rendelt daraboknak,hogy teljesen a saját igényünknek megfelelen állíthatjuk össze,szinte Lego -szeren minden darabot pontosan beillesztve a koncepciónkba.Sőt,ha szeretnénk, utólag rendelhetünk hozzá többféle színes nyitógombot, távtartót és házilag cserélhetjük őket. Némi várakozási idvel kell számolni,hiszen minden egyes kés külön ,egyedi igények alapján készül,nem raktárról lesz kiszállítva. A Trezor masszív,minségi érzetet kelt a használóban.Gyári késsel összehasonlítani egy kézmves alkotást mindig hálátlan feladat,én sem teszem.Ezek a kések,bármennyire is segíti a készítt a modern technika,egyediek maradnak a kézzel készített részeknek,utómunkáknak köszönheten.Ennek pedig ára van,ezt el kell fogadni.Egy-egy ilyen kés hosszú munkaórák során nyeri el végsformáját,minden darabban benne van egy kicsit a készítlelke is.A egyenkénti minségellenrzés garantálja,hogy problémamentesen érkezik a tulajdonoshoz a vágyott remekm.Innen nézve pedig reálissá válik az elsre magasnak tnár. Mindenképp érdemes kipróbálni,de vigyázat,könnyen rabul ejtheti a gyanútlan késgyjtt.
És hogy miért páncélszekrény helyett
?Inkább tartsd ebben a gyorsan inflálódó konvertibilis fizeteszközünket,mindenki jobban jár.Majd a mosoly az arcon használat közben,na az lesz megfizethetetlen.

 

DSC07577

Linkek

Csaba késportálos elérhetősége Le Goff

Ha szeretnél naprakész lenni a bloggal kapcsolatban,akkor a Facebook oldalon találsz gyakori tartalmat.

Ha te is hozzájárulnál a késes tartalmak szaporításához, akkor a Négyszögletű Pengeerdő csoportban várunk szeretettel.

Ez az oldal sütiket használ.

Erősítsd meg, hogy elfogadod a nyomonkövetési cookie-kat. Amennyiben elutasítod ezeket, akkor a böngészési adatok nem kerülnek harmadik félhez.
Bővebben a cookie-kezelésről.