Az idei év egyik nagy felfedezése a minőségi, kínai kések kategóriájában számomra kétségkívül a Ruike volt. A Fenix-csoport tagjaként feltételezhető volt, hogy a minőséggel nem lesznek gondok, de a puding próbája mégiscsak az evés. Jómagam több modellt is kipróbáltam a márka kínálatából (ezekről bővebben olvashattok a régebbi bejegyzések közül), és összességében elégedett voltam: a Ruike jó áron kínál meglepően jó minőséget.

mde

mde

Mivel a márka az év elején még jószerivel ismeretlen volt, úgy gondoltam, hogy az egyik kést, jelesül a P105-Q jelzésűt rendelkezésére bocsátom néhány éltársnak a Késportálról, akik megismerkedhetnek vele, és véleményezhetik. Az alábbi bejegyzésben az ő meglátásaikat olvashatjátok, a késportálos nicknevükkel jelölve. Ezúton is köszönöm nekik a munkájukat! (Az eredeti írás itt olvasható.)

 

Jock véleménye

Nálam vendégeskedett egy hónapig.
Első benyomásom a kézhezvételkor: Nem kicsi!

Komolyra fordítva a szót: Nagyon igényesen elkészített, masszív folder,  9-10-es méretű kezem van, nekem nagyon kényelmes fogása van minden fogásnemben.
Ez volt a második flipperes kés a kezemben.
Elsőre egy Real Steel volt nálam kb egy percig…
Elsőre furcsa volt a nyitás, de miután ráállt a kezem már nem volt megállás: csak nyit, csuk, nyit, csuk…
Kis gyakorlással mindkét kézzel tudtam nyitni, csukni, majd azt vettem észre, hogy öntudatlan játszom a késsel: beszélgetés, tévézés, vagy ha volt két perc üresjáratom… A kést napi használatba vettem: pékáru felvágása, szalámi szeletelés, zöldség gyümölcs szeletelése.
Néha kellett pet palackot, kartondobozt, műanyag pántolószalagot vágnia, de minden téren megfelelt.
Faragtam vele bambuszt, diófát, raklapot, de csak próbaképpen, itt sem volt probléma a késsel.
Nálam volt egész nap, a munkásnaciban, a farmerban reggeltől estig, mivel vagy nadrágszíjas nadrágon, vagy kantáros nadrágban volt a zsebemben, a súlya nem zavart.
A klip deep carry, mélyen ül a zsebben, a farmer szűk zsebéből nehezebb volt elővenni, mint a munkásnaci kissé bővebb zsebéből.
Az éle borotvált amikor megkaptam, kb egy hét után veszítette el, de még akkor is maradt egy jól használható munkaél.
Elsőre sima porcelán rúdon húztam meg az élét, egy perc alatt újra borotvált.
Nem egy csúcsacél, de könnyen helyrehozható az éle, ez mindenképp előnyére válik.
Summa summarum: Egy jól használható, szerethető kést ismertem meg, amit csak ajánlani tudok mindenkinek

Az egy hónap tesztidő gyorsan elszállt, (talán túl gyorsan is), ezért tovább kellett küldenem. De vv érzéssel küldtem el: vissza várlak…

Mátyás véleménye

Az első gondolatom, mikor kézbe vettem az volt, h egy ilyen nekem is kell. Kiváló minőség, kényelmes és jól néz ki.
A penge imádni való levél forma, magas, egyenes leélezéssel ami szépen elvékonyodik az él mögött. Az élszög kicsit erősebb annál amit szeretek, de nem lenne gond átprofilozni a jó geometria és jó helyre helyezett, használható élező choil miatt. A szokásos irodai melós dolgaimra használtam, kapott kartont, pántolót stb, és hatba hajtott USB kábelt, h a markolat ergonómiát teszteljem komolyabb erőhatás mellett. A penge jelesre vizsgázott, a 14c28n a mai napig az egyik kedvencem. Természetesen eltompult, de sehol egy látható sérülés vagy becsillanás, száraz bőrön pillanatok alatt visszahoztam borotvára.
A nyitás egy álom, az egyik legfinomabb amihez manapság dolgom volt, bár a detent lehetne kicsit erősebb. A flipper jó forma „nyomógombos” és „villanykapcsolós” nyitáshoz is, nem sérti az ujjat még hosszú játszadozás mellett sem (ami a finom nyitás miatt elkerülhetetlen).
A markolat az én 10es kezembe gyakorlatilag tökéletes. Jól kitölti a kezet, megfelelően le van kerekítve, jól követi a kéz kontúrjait és a klip sem zavaró. A G10 mintája talán a legjobb, amivel találkoztam, érezni, h ott van, de egyáltalán nem nadrágkoptató. Ha tippelnem kellene, azt mondanám a 3D marás után kapott egy enyhe homokfúvást, ami „puhított” rajta.
A kliptől a képek alapján kicsit tartottam, de abszolút pozitív csalódás volt, bár számomra esztétikailag kicsi „hangos” funkcionálisan tökéletes, jól tart, mégis könnyű elővenni és elrakni.
Minőség szempontjából nagyon rendben van, az egyetlen említésre méltó dolog, hogy nem zár tökéletesen középre, de a linert nem érinti, funkcionálisan perfekt.
Összességében best buy kategória, ár/érték arányban még a Real Steelt is veri. (Bladeshopból, kedvezménnyel valamivel 12 alatt jön ki… 14c28n-nel, színes mart G10zel, golyóscsapágyazással, több mint jó minőségben… verhetetlen.)

Érdekes, hogy nekem is eszembe jutott róla a JYD, bár nem formailag, hanem a nyitás minősége miatt, nem szuper gyors, de nagyon finom.

Mandela véleménye

Mikor megláttam a bicskát, egyből megtetszett a pengeforma, viszont a markolattól meg a hideg rázott. Általában ami elsőre nagyon nem tetszik az kap még egy lehetőséget, így kedveltem meg az Opinelt, a Paramilitaryt, és a svájci bicskákat.
Megjött a kés, kézbe vettem, és az kiderült, hogy a minősége rendben van. Szerintem egy árkategóriával feljebb is megállná a helyét. A penge az igazolta a várakozásokat, a markolat meg majdnem meglepett. Jó fogása van, de nekem mintha „elfogyna” a végén. Nincs nagy kezem de szeretem ha bele lehet kapaszkodni egy markolatba. Mint pl. a Spy Military. Egy hasonlót itt is el tudtam volna képzelni, persze arányosan. De ez persze ízlés dolga.
Tehát, ha már kézben volt faragtam vele ceruzát. A villanyóra szekrényben volt egy viseltes darab hát nekiláttam. Egy élmény volt vele dolgozni. Azt vettem észre, hogy már régen tűhegyes a ceruza de még mindig faragom. Az éle nem borotvált, de nagyon jól lehetett vele dolgozni. Abszolút felülmúlta az elvárásom. Kb. 3 hétig volt a zsebemben, szeleteltem zöldséget, faragott nyársat, vágott kartont, műanyag kötözőpántot, munkatársam bőrövére új lukat és jól teljesített. Az éltartása persze nem vetekszik a porkohászati acélcsodákkal, de cserébe könnyen élezhető, jól fenhető. ( Találkoztam már olyan késsel ami semmi pénzért nem reagált a szíjra. Nem tudom mitől lehet ez, talán a szemcse szerkezettel vagy a hőkezeléssel lehet összefüggésben.)
Egy nagyon jó bicska ez a Ruike. Persze késtalin nem ezzel fog felvágni az ember, de aki egy jól használható bicskát keres jó minőségben és baráti áron, az nem fog csalódni. Picit lehetne egyszerűbb a markolata, de ez az én véleményem. Mindenképpen egy pozitív tapasztalat volt.
(Debrecenben voltam a Csillagponton, oda nem vittem magammal hiányzott is egy normális kés, főleg reggelinél, mikor vajazó késsel kellett a zsemlét felvágni.)

Jacksly véleménye

A foldert kézbe véve rögtön feltűnt, hogy a kés nem kicsi. De nem is vállalhatatlanul (túl) nagy, amolyan jó emberes, de inkább pont jó. (Na, ezt jól megaszondtam.  Szóval női, vagy gyerek kézben nagynak tűnhet, férfi kézben azért nem annyira.)
Álomszerű nyitás-zárás a golyóscsapágyaknak köszönhetően, ez nagyon tetszett. A „lándzsaszerű” penge formája is eléggé bejött. A G10 markolatpanelek nekem egy kicsit túl simák (ezért egy kissé csúszósak) voltak, bár az tény, hogy emiatt legalább nem szedi szét a gatyazsebet.
A klipsz is bejött. Egyedi megoldás, de jól tart, és szerintem mutatós is, no meg nem túl nagy, így nem sok látszik belőle a nadrágzsebből.
A Sandvik acél nálam jól teljesített, hozta az elvárt szintet. Bár én nem éleztem újra, de ezt az acélt nem túl nehéz Haidu kövön, vagy fenőrúdon újrafenni.
Egyedüli negatívumként azt említeném meg, hogy pl. tollaság készítésénél a markolatpanelek elég hamar vágják az ember kezét, nem kicsit. Szóval hosszú távon, erős igénybevételnél abszolút nem jó vele dolgozni, a markolatpaneleket jobban is lekerekíthették volna, ha ebbe egy kicsit belegondolnak a készítők.
De összességében nagyon ajánlott kategória, vegyétek bátran!

Peet véleménye

827f0759a480398e2388f36d72ad9363

Amikor megláttam a lehetőséget a tesztelésre, azonnal jelentkeztem, mert szeretem megtapizni az újdonságokat. Ámbár a kés nem tetszett igazán elsőre. Ez a lándzsaszerű hegynek, meg a csicsaklipsznek volt köszönhető.
Aztán, amikor megérkezett és elsőre kinyitottam a kést, azonnal elindult valami vonzalom. Az a csapágyas-flipperes kombó, nekem a gyengém lett! Brutál jó volt kipattintgatni. Vagy ötvenszer kinyitottam ott, ültő helyemben. Nagyon nagy élmény volt. Aztán megkajáltam vele este. Én a hasasabb pengéket jobban szeretem, vagyis azokat, amik a hegyhez közeledve hasasabb ívet kapnak. Ettől függetlenül szuper volt használni!
Másnap kis kartonvagdosás, de semmi durvulás. Aztán este vacsi megint ezzel a késsel… És azt vettem észre, hogy mindenhová jön velem. Nézegettem, nyitogattam használgattam és arra jöttem rá, hogy erre a késre ha más logót raktak volna, akár sokkal többért is el lehetne adni… Persze nem klónozásra, vagy hamisításra gondolok, hanem arra, hogy ha ezt pl a ZT gyártotta volna, vagy valami más neves gyártó, simán el lehetne szórni a piacon. Azt a tizenpárezer forintot meg nagyon megéri. A penge nem túl vastag, tehát jól használható. A sandvik penge is viszonylag jó éltartó volt, talán egyszer húztam meg fehér Spy kerámián, de nem kellett vele sokat bajlódni, hamar borotvált. Én farigcsáltam vele kis fenyőfát is. Én nem vettem észre, hogy vágná a kezemet a markolat. Viszont azt tapasztaltam, hogy a kés relatíve nagy méretéhez jól igazodott a vastag markolat. Ez talán a nadrágzsebben hordást nehezebbé teszi, minden nap nem szívesen hordanám a zsebemben. Ellenben a zsebklip, ami annyira nem tetszett az első képek alapján, nagyon bejött! Jól rugalmas, és egész jól tartja a kést a zsebben.
Összességében nagyon tetszett a kés, simán megvenném. Azért is, mert az ára miatt tényleg nem sajnálnám használni, míg a saját drágább késeimet inkább csak használgatom.

Összegzés

Miután visszatért hozzám a kés, újra próbálgattam egy kicsit. Mivel az utolsó éltárs nem élezte meg, a kés nem volt borotvaéles, de egész jó munkaél volt rajta. Én Spyderco élezővel felfrissítettem egy kicsit az élt, ami ezt követően újra borotvált.

edf

sdr

cof

Az öt hónapot egyébként nem különösebben sínylette meg a kés, csak a klipen lévő kék bigyó kopott meg kissé, ennek a bevonata a jelek szerint nem sikerült túl tartósra.

cof

Mindent összevetve továbbra is azt gondolom, hogy ár-érték arányban meglepően jó folderről van szó, és eddigi tapasztalataim alapján ez a márka többi képviselőjéről is elmondható.

Ez az oldal sütiket használ.

Erősítsd meg, hogy elfogadod a nyomonkövetési cookie-kat. Amennyiben elutasítod ezeket, akkor a böngészési adatok nem kerülnek harmadik félhez.
Bővebben a cookie-kezelésről.