Zero Tolerance 0566 bemutató

Szerző: | aug 31, 2018 | Kések, Folder, Zero Tolerance

Vannak késmárkák, amelyeket egyfajta legenda övez, és ha az ember belekóstol ebbe a hobbiba, netán hagyja, hogy magával is ragadja, előbb-utóbb késztetést érez, hogy ezen kések egyikét-másikát birtokolja. Meglehet, hogy nem lesz ezekből életre szóló szerelem, vagy egyenesen csalódást okoz majd egy adott darab, mégis érdemes ezeket kipróbálni. Én sokáig csak interneten keresztül nézegettem a ZT késeket, olvastam róluk jót is, rosszat is. Alapvetően kevés olyan volt ezek közül, amelyeket szívesen birtokoltam volna, ezeknél meg többnyire az árcédula volt rám egy kissé riasztó hatással. Aztán, egy előző cikkemre reagálva kaptam egy ajánlatot egy éltárstól, hogy épp van neki egy eladó Zero Tolerance 0566 példánya, és mivel az ajánlat jó volt, éltem vele. Így én is megismerkedhettem végre a márkával élőben is, sőt, nektek is beszámolhatok a tapasztalataimról vele kapcsolatban.

IMG 20180530 111934

Műszaki adatok

Teljes hossz: 196mm
Pengehossz: 83mm
Penge anyaga: S35VN
Penge vastagsága: 3mm
Markolat hossza: 116mm
Markolat vastagsága: 12mm
Markolat anyaga: G10
Tömeg: 150g
Zárszerkezet: Frame lock

Első benyomások

Ahogy fentebb már említettem, meglehetősen sok ZT bicskáról készült bemutatót néztem meg a neten. Ezek közül sokat kifejezetten rondának találtam, másokat túl extravagánsnak, míg sok modell egyszerűen túl méretes volt az én ízlésemnek. A Zero Tolerance 0566 – igen, jobban örülnék annak, ha rendes neve lenne a késnek – azonban kifejezetten tetszetősre sikerült a maga egyszerűségével, és a paraméterei is alkalmasnak mutatták arra, hogy egy jól használható zsebkést ismerjek meg benne.

A formaterv egyébként Rick Hinderer amerikai késkészítő munkája, így egy kissé taktikai megjelenésű. Ha kézbe vesszük a 0566-ost, ez az érzés nem múlik el, inkább megerősödik. A nem túl nagy méret mellé 150g-os tömeg társul, az alátétlemezeken ugyanis egyáltalán nincsenek kikönnyítések. Ez persze masszív, megbízható érzést is nyújt, ami ebben a szerepkörben nem hátrány.

A kés pengéje egy módosított drop point forma, amit egy hamis fokél tesz érdekesebbé és látványosabbá. A 3mm-es vastagsága nem számít eget verően nagynak, ugyanakkor mégis masszív, erős benyomást kelt, talán a szablya típusú leélezés miatt. A vágóél egy nagyon enyhe rekurzivitással megbolondított szakasz után szépen ível felfelé, és erős, strapabíró hegyben ér véget. Az S35VN porkohászati acélból készült penge egyébként kőmosott felületkezelést kapott, ami kifejezetten jól áll neki. Az egységes felületet az egyik oldalon a ZT logója, a másikon pedig a tervező neve, a típusazonosító, anyagmegjelölés és sorozatszám kapott helyet, itt a kevesebb talán több lett volna.

A markolat egyik oldalon acél lineren G10-es borítást kapott, a másikon egy rozsdamentes acél frame lock zárszerkezet található, amit túlhajlásgátlóval is elláttak, szerintem szükségtelenül, de szerencsére ez a kis plusz nem zavaró. Ami a markolat formavilágát és ergonómiáját illeti, nekem nincs okom panaszra, a keskenysége ellenére is kiváló fogást biztosít a ZT 0566. A G10 finom felületkezelése jó tapadást biztosít. Szintén a magabiztos fogás érdekében a markolatot több helyen is ellátták recézésekkel: a markolat felső részén a pengehát felőli oldalon; a markolat alsó-hátsó részén, illetve a zárszerkezetnél is. Ha nem is a biztos, de a biztonságos fogást segíti még a flipper is, ami nyitott állapotban ujjvédőként funkcionál. Természetesen ehhez a késhez is kapunk egy hosszúkás zsinórfuratot, ami szerintem nem zavaró, bár a magam részéről ezek nélkül is elvagyok. A kés egyébként teljesen nyitott szerkezetű, már ami távtartókat illeti, ami jól jöhet, ha szeretnénk tisztán tartani a késünket.

 

Külsőre tehát rendben van a kés, nézzük meg egy kicsit alaposabban a mechanikáját is! A Zero Tolerance 0566 névre hallgató modelljét ellátták flipperel és nyitópöcökkel is, de ez még nem minden, mert még egy rugós rásegítő rendszerrel is felszerelték a kést. Ez dióhéjban annyit tesz, hogy amint elkezdjük kinyitni a késünket, a markolatba szerelt rugó átveszi a szerepünket, és egy erős, határozott lökéssel nyitott állapotba segíti a pengénket. Ez a megoldás gyors és biztos nyitást tesz lehetővé, mint a hagyományos flipperes vagy nyitópöckös módszer. A rugó természetesen a penge csukásakor is működésbe lép, amikor a penge és markolat nagyjából kilencven fokos szöget zárnak be, így onnantól egy kicsit nehezebb becsuknunk a késünket, le kell ugyanis győznünk a rugó ellenállását.

A kés egyébként nyitott állapotban nem kotyog vagy lötyög semmilyen irányban, erről többek között a stop pinként is működő nyitópöcök gondoskodik. A zár stabil, legalábbis észszerű használat mellett, sajnos negatív terhelés esetén van rá esély, hogy becsukódjon. (Ez normál használat mellett vélhetőleg nem fog bekövetkezni, de a YouTube-on találhatunk olyan videókat, amelyek ezt a jelenséget demonstrálják.)

Van-e valamilyen probléma a rugós rásegítéssel? Noha hivatalosan nem rugós késről beszélünk, a szó szoros értelmében mégiscsak arról van szó, hiszen egy rugó segíti nyitott állapotba a pengénket. Sajnos hazánkban az ilyen nyitási megoldással szerelt kések közbiztonságra különösen veszélyes eszköznek minősülnek, és nem hiszem, hogy adott esetben sokat érne az intézkedő rendőrrel szemben folytatott vitánkban, hogy ez igazából csak rugós rásegítés. A magam részéről ráadásul nem is kifejezetten szimpatizálok vele, egy jól működő flipperes kés és egy ilyen rugós rásegítéses nyitás között a gyakorlatban szinte semmi különbség nincs.

A jó hír, hogy a rugó elég könnyen kiszerelhető, bár sima flipperes késként a ZT 0566 nem szuperál a legjobban. Az én példányomnál nagyon nehéz volt belőni a tengelycsavarnak azt a szorosságát, ahol a penge már nem mozdult semerre, ugyanakkor a nyitás még zökkenőmentes volt. Legalábbis magához képest, sajnos némely kínai gyártó lényegesen olcsóbb modellje kenterbe veri a rugó nélküli 0566-ot.

IMG 20180829 173520

Zero Tolerance 0566 – Munka közben

Annak ellenére, hogy a fentiekből az jöhetett le, hogy ellenérzéseim vannak a késsel kapcsolatban, sokszor vittem magammal akár edc szerepkörben, akár munkahelyre, mert megfogott valami az egyszerű, mégis nagyszerű kialakításában, és abban a masszivitás-érzetben, amit ez a korántsem túlméretezett kés nyújtott. Természetesen minden aggodalom nélkül vetettem alá a szokásos munkahelyi feladatoknak, úgyhogy lássuk, hogy boldogult!

Mi mással, mint a kartonpapír-darabolással kezdtem a próbálgatást. A ZT 0566 természetesen vette az akadályt, noha a vastagabb daraboknál úgy éreztem, hogy kicsit nehezen hatol bele az anyagba. Mivel a kés éle alapvetően rendben volt, ez talán a penge geometriájának lehet a hibája. A kés hegye viszont jól dolgozott, a szúróképessége meglepően jó.

A papírvagdosást most egy kis famunka követte. Próbálgattam vele egy kicsit farigcsálni, és mind a keményebb, mind a puhább fával elboldogult, ráadásul használat közben sem vált kényelmetlenné. A tollaság-faragáshoz persze nem ez lesz a kedvenc késem, bár persze meg lehet oldani vele akár ezt is. Ráadásul olvastam valahol, hogy mindenki azzal a késsel tud a legjobb tollaságat faragni, amivel a legtöbbet gyakorolta, így lehet, hogy én vagyok a ludas abban, hogy a végeredmény nem sikerült túl látványosra.

Az is kiderült, hogy a kés hegye nem csak hatékony, de eléggé erős is, talán nem kell annyira féltenünk, mint egy Paramilitary 2-t.

 

Ami a kés konyhai felhasználását illeti, csupán egy almát ijesztettem meg vele. Sajnos itt is közbeszólt a penge geometriája: bár a kés éles volt, valahogy mégsem volt vele az igazi a munka, sok esetben inkább repesztette az anyagot, semmint vágta.

Szerencsére a hordhatóságáról nem tudok rosszat mondani. A deep carry klipnek köszönhetően a kés mélyen ül a zsebünkben, és a keskeny profilja lehetővé teszi, hogy akár vékonyabb anyagú nadrágokban is hordhassuk. A klip ráadásul négy pozícióban szerelhető, jobb- és baloldali, heggyel fent és heggyel lent állásban is magunkkal vihetjük. A frame lock persze elsősorban jobbkezes kialakítású, de mind a nyitópöckök, mind a flipper segítségével bármelyik kézzel nyithatjuk a késünket.

IMG 20180829 173739

Összegzés

A Zero Tolerance 0566 az első ZT, amit volt alkalmam kipróbálni, tehát nagy várakozásokkal néztem elé. Ezek egyrészt valóra váltak, másrészt egy kicsit csalódnom kellett, amit elsősorban azért sajnálok, mert nem sok kellene hozzá, hogy ez a kés sokkal jobb legyen – legalábbis számomra. Leginkább a nyitás betegségei és a kissé elbaltázott élgeometria bosszantóak, ezeken szerintem nagyon egyszerűen lehetne javítani, és máris egy lényegesen jobb kést kapnánk.

Ami azonban pozitívum, hogy néhány hete a ZT egy picit újragondolta az üzletpolitikáját, és 10-20%-kal olcsóbbak lettek a zsebkéseik, köztük ez a modell is, ami így egy picivel máris jobb vétel. Ráadásul még egy jó hírem van azoknak, akik a formavilág megtetszett, és szívesen kézbe fognának egy Rick Hinderer tervezte kést, de nem szeretnének még ennyit sem fizetni, hogy a Kershaw Cryo széria épp nekik készült. Gyengébb anyagokból és nem ZT logóval persze, de lényegesen kedvezőbb áron.

Ismerkedésem a márkával tehát nem kezdődik rosszul, de bízom benne, hogy lesz ez még jobb is.

Fontos a te véleményed is!

Talán észrevettétek, hogy egy ideje nem lehet az írásaim alá kommentelni. Ez nem azért van, mert nem érdekel a ti véleményetek, hanem technikai nehézségek merültek fel ezzel kapcsolatban (jelesül naponta több száz potencianövelőt reklámozó spamet kellett törölnöm). Ha véleményed, észrevételed van ezzel vagy bármelyik írással kapcsolatban, szívesen látom a blog Facebook-oldalán.

Pro

  • Korrekt anyagok
  • Strapabíró, erős felépítés
  • Hinderer dizájn
  • Magyarországon is legális

Kontra

  • A mechanika a rugó nélkül nem meggyőző
  • Itthon épp csak nem fér bele a legális kategóriába
  • Az élgeometria nem a legjobb

%

Értékelés

Ez az oldal sütiket használ.

Erősítsd meg, hogy elfogadod a nyomonkövetési cookie-kat. Amennyiben elutasítod ezeket, akkor a böngészési adatok nem kerülnek harmadik félhez.
Bővebben a cookie-kezelésről.