Leatherman Free P2

Szerző: | máj 26, 2019 | Írások, Leatherman, Multitool

A Leatherman Free sorozattal az amerikai gyártónak sikerült jól felkavarnia az állóvizet. Az új szerszámokkal ugyanis nem mást ígértek, mint forradalami újításokat, amiket természetesen nagy érdeklődés övezett világszerte. A megjelenés után a fogadtatás nem volt egyértelműen pozitív, sokan, sokféle okból támadták ezeket a multikat. E kritikák nagy része az árral volt kapcsolatos: többen nehezményezték, hogy a viszonylagos drágaságukhoz képest nem adnak annyi többletet, hogy érdemes legyen a már jól bevált megoldások helyett ezeket választani.

Körülbelül egy hónapja már hazánkban is elérhető a sorozat eddig megjelent két tagja, a P2 és a P4, és mivel a Leatherman szerszámok különleges helyet foglalnak el a szívemben, rövid hezitálás után úgy döntöttem, hogy élőben is megnézek egyet. A két megjelent szerszám közül a kisebbiket, a P2-t választottam, ezt szeretném most egy kicsit részletesebben is bemutatni nektek. Teljes, hosszútávú tapasztalatokat felvonultató tesztet természetesen nem tudtam készíteni, de igyekszem egy átfogó képet adni róla.

IMG 20190516 124023 tömör

Műszaki adatok

Pengehossz: 70,2mm
Nyitott hossz: 107,8mm
Tömeg: 215g

Funkciólista:

– Félkerek csőrű fogó
– Harapófogó
– Cserélhető drótvágó
– Cserélhető kábelvágó
– Kábelcsupaszoló
– Blankoló
– 420HC félfogazott késpenge
– Olló
– Csomagnyitó
– Ár
– Konzervnyitó
– Sörnyitó
– Fa/fém reszelő
– Phillips csavarhúzó
– Közepes csavarhúzó
– Kisméretű csavarhúzó
– Extra-kisméretű csavarhúzó
– Feszítő
– Vonalzó

Mitől Free a Free?

Aki egy kicsit is naprakész a késes hírekkel kapcsolatban, annak nem lesz újdonság, hogy a Free arról kapta a nevét, hogy minden funkciója egy kézzel működtethető. A fogószárakat egy mágnes tartja a helyén, és ezeket oldva a fogó egy mozdulattal – egy pillangókéshez hasonlóan – nyitható. A szárba beépített eszközök pedig a fogó csukott állapotában szintén egy kézzel működtethetők. Első pillantásra ez nem tűnik nagy dolognak, bár én ebben a pár hétben, mióta hordom és használom, nagyon megkedveltem. Gördülékenyebb, egyszerűbb és kényelmesebb a használata, annak ellenére is, hogy a fogó csukása azért továbbra is két kezet igényel.

Leatherman Free P2 – munka közben

Noha a szerszám funkciólistája meglehetősen impozáns, alaposabban megnézve láthatjuk, hogy inkább csak ügyes marketingtrükkel van dolgunk: a sokféle csavarhúzó és a fogó különböző részei is külön-külön kerültek feltüntetésre. Panaszra azért nincs okunk, így is sokféle feladatot meg tudunk oldani vele.

A penge

Noha a multitoolon kívül szinte mindig van nálam zsebkés is, először a Leatherman Free P2-n is ezt az eszközt vettem alaposabban szemügyre. A késpenge egy nyitófurat segítségével egy kézzel nyitható, számomra egy kicsit kényelmetlenül; jobban örülnék, ha pár milliméterrel magasabban helyezkedne el ez a furat. Így az én kezemnek egy kissé kényelmetlen a nyitása, vagy legalábbis szoknom kellett a dolgot. Ezt a modellt egy félig fogazott pengével látták el, ami szintén nem a szívem csücske, ennek ellenére természetesen megnéztem, hogy lehet-e vele dolgozni.

Nos, lehet: az általam kipróbált dogokban megállta a helyét. Sem a kartonpapír, sem a pántolószalag nem okozott neki gondot, a 420HC acélból készült penge meglehetősen vékony, és az élgeometriája is jó, így könnyen boldogult ezekkel a munkákkal. A fogazott rész szerintem egy kicsit túl rövid ahhoz, hogy ténylegesen hatékony legyen. Működni működik persze, de ha le lehetne cserélni ezt a pengét egy fogazás nélkülire, gondolkodás nélkül megtenném.

Egy picit farigcsálni is megpróbáltam vele. Ez nem ment igazán könnyen, és ezt szintén a fogazásnak rovom fel: a kés vágófelülete túl távol esik a markolattól. Meglepetés volt azonban számomra, hogy a szerszám jóval kényelmesebb volt, mint a Wave. Bár a lekerekítettebb szárakból sejtettem, hogy valamivel komfortosabb lesz a Free-vel a munka, de tényleg lényeges a javulás.

A késpenge – ahogy az összes többi szerszám – nyitott állapotban rögzül, így nem kell attól tartanunk, hogy az ujjunkra csukódik. Ez a zár egy ujjal üzemeltethető, így nem kell lemondanunk a Free életérzésről sem.

Olló

A Free egy rugós kivitelű ollót kapott, ami picit nagyobb és robusztusabb a Wave-énél. Teljesen jól használható, akár precízebb munkákra is bevethetjük, ha épp nincs kéznél más. A használata ennek is kényelmes, számomra nagyon kézre álló volt.

Csavarhúzók

Az egyik legnagyobb kritika, amit a Free szerszámok kaptak, az a bitfoglalat hiánya. Kapunk ugyan különböző méretű csavarhúzókat, amelyek a legalapvetőbb feladatokra tökéletesen megfelelnek, de bővítésre, más bitek felszerelésére nincs lehetőségünk. (Hallani már pletykákat arról, hogy erre készül valamilyen megoldás, de egyelőre pontosabb infók nincsenek.) Mivel én az évek alatt, amióta a Wave-et használom, nem vettem kiegészítő biteket, bőven elvagyok a Free nyújtotta lehetőségekkel, bár tény, hogy a bővítés lehetősége azért jó lenne, ha rendelkezésre állna.

Nagy meglepetés senkit sem fog érni, ha azt mondom, hogy ezek a csavarhúzók működnek, észszerű kereteken belül mindent meg fogunk tudni oldani velük. Kis érdekesség, hogy a nagyobbik laposfejű csavarhúzó csomagnyitóként és kisméreretű feszítőként is működik. Előbbi funkciója annyira nem ad sok többletet, ha már egyszer van késpengénk is. Utóbbi pedig működik, de én azért túlzottan nem feszegetném a határait.

Minden más

A szerszám többi részét nem igazán próbáltam ki. A konzerv- és a sörnyitó működnek, árra pedig még sohasem volt szükségem. A reszelő szerintem túl kicsi ahhoz, hogy érdemi munkát végezhessünk vele, illetve nekem hiányzik a Wave-en megszokott gyémántos rész, de nyilván vészhelyzetben, apróbb feladatoknál bevethetjük ezt is.

Kissé megmosolyogtató a vonalzó a maga 2,5cm-ével, de ki tudja, lehet, hogy egyszer pont ennyi kell majd.

Fogó

Természetesen nem lenne multitool a multitool, ha nem lenne rajta fogó. A Leatherman Free P2-é egy kicsit nagyobb és masszívabb, mint a Wave-é. A drótvágó része cserélhető, így nem kell tartanunk attól sem, hogy ha elhasználódik, az egész szerszámot cserélnünk kell.

Ami a működését illeti, hozza azt a szintet, amit a hasonló Leathermanektől megszoktunk. Mind a fogó, mind a drótvágó működik, ráadásul számomra itt is kényelmesebb volt a markolat, mint a Wave-en. A működésével kapcsolatban egy furcsaság van: mivel a szárban lévő szerszámokat a mágnes tartja a helyükön, ha erősebb, dinamikusabb hatás éri a fogót (pl. keményebb drótot vágunk vele), ezek a szerszámok hajlamosak elmozdulni a fogószárak belseje felé. Ez nem okoz nagy problémát, egyetlen ujjmozdulattal orvosolhatjuk, mégis kissé zavaró lehet a dolog.

Hordhatóság

A Leatherman Free P2 egy szürke színű övbújtatóval érkezik, amelyet függőleges állásban tudunk hordani. Nekem tetszik, kicsit modernebb külsejű az általam ismerteknél, bár a plusz tárolólehetőségeket egy picit hiányolom róla.

Nem csak övön hordhatjuk azonban a szerszámunkat, mert egy zsebklip is tartozék hozzá. Ez jól működik, bár vékonyabb nadrágokkal azért nem biztos, hogy szívesen hordanám a relatív nagy tömege miatt. Mindenesetre ez egy jó plusz funkció azok számára, akik nem szeretnének egy, az övükön fityegő tokkal mászkálni.

IMG 20190523 113445

25 év garancia

Amikor szóba kerülnek a Leatherman szerszámok, mindig fel szoktam érvként hozni a 25 év garanciát mellettük. Eddig nem volt szükségem rá, hogy éljek vele, most azonban igen. Az első Free P2, amit kaptam, egy idő után elkezdett szorulni a fogó részénél, olyannyira, hogy már a használhatóság rovására ment. Működni működött, de nem hozta azt a komfortszintet, amit egy ilyen árú eszköztöl elvárnék. Jeleztem ezt a problémát az eladó felé, aki szó nélkül cserélte a szerszámot, így a bemutató már az új darabról készülhetett.

Tehát ténylegesen működik a dolog, bár azt azért vegyétek figyelembe, hogy kizárólag hivatalos viszonteladónál vásárolt eszköz esetén.

Mondd, te kit választanál?

Ha valaki multitoolt szeretne vásárolni, most már nagyon sokféle lehetőség küzül tud válogatni, a néhány ezer forintos kategóriától kezdve a sok tízezer forintosig. Ezen belül sem mindegy, hogy milyen felszereltséget keres az ember, miért vásárol egyáltalán multiszerszámot. Ha pusztán a funkciók száma fontos, bőven elegendő lehet egy Ganzo is, ha pedig más szempontok is lényegesek, akár márkán belül is rengeteg típus elérhető már.

A Free-t, ahogy a mellékelt képeken láthatjátok, két másik LM modellel hasonlítottam össze, a Wave-vel és a Juice-szal. Mivel mindhárom szerszám nagyjából hasonló áron kapható, adódik a kérdés, hogy mi a különbség köztük, mi alapján lehet választani. Ha a legsokoldalúbb eszközt keresi valaki, a legtöbb – és leginkább használható – szerszámmal, az válassza a Wave-et. Ha valakinek fontos a kompakt méret, döntsön a Juice mellett. És ha valaki egy modernebb, inkább edc jellegű szerszámot keres, az vessen egy pillantást a Free-re.

Összegzés

Sosem könnyű egy bemutató végén összegzést írnom, és most különösen nehéz helyzetben vagyok. Ahogy az előző írásomban már bővebben kifejtettem, a Leatherman Free széria jó példája annak, hogy a pénzünkért már nem pusztán funkciót kapunk, hanem sok minden mást is. Nekem szimpatikus a P2, bár vannak természetesen hiányosságai. Ezek egy része orvosolható, ha a nagyobb testvért vásároljuk meg, illetve ha igaz, hogy érkeznek majd bővítések, akkor azzal is növekedhet az új széria renoméja. És hosszú távon az sem lehetetlen, hogy csökken majd az ár is, ami mindenképp jót fog tenni szerintem az eladásoknak.

Bízom benne, hogy segített valamit ez az írás az új széria megítéléseben. Kérdések, észrevételek, kritika továbbra is jöhet akár ide, akár a blog Facebook-oldalára.

Pro

  • Egykezes működés
  • Magas minőség-érzet
  • 25 év garancia

Kontra

  • Drága
  • Kissé kiforratlan működés
  • Bővíthetőség hiánya

%

Értékelés

Ez az oldal sütiket használ.

Erősítsd meg, hogy elfogadod a nyomonkövetési cookie-kat. Amennyiben elutasítod ezeket, akkor a böngészési adatok nem kerülnek harmadik félhez.
Bővebben a cookie-kezelésről.