Bizarr vágyak

A késezés olyan hobbi, amelynek űzése során időről időre furcsa vágyak törnek az emberre. Ez bármilyen bizarrul is hangzik, de igaz. Rám például kb. 2 éve az a vágy tört, hogy legyen egy olyan egyszerű, olcsó, funkcionális fixpengés késem, ami legális pengeméretű, és teljes értékű markolattal bír (a miértek messzire vezetnek, a téma egy külön dedikált elmélkedős cikk tárgya lesz a jövőben). Ezt az áhított, talán nem is létező kést szerettem volna kipróbálni EDC szerepkörben.

A vágyam megvalósításának első állomása a gyerekeknek szánt, illetve nyúzáshoz ideális, hegy nélküli Mora Safe volt, ami a nevével ellentétben nem legál méretű, mivel kemény 2 mm-rel nagyobb az élhossza a jogszabályban foglalt, közterületen való hordhatóságnál meghatározott 8 cm-es határnál. A második állomást a saját magam által megkurtított és átalakított Mora Basicek és Safe-ek jelentették. A nyűgös házi kókányolás után, a harmadik állomással érkeztünk el jelen cikk tárgyához, a Mora Precisionhöz, ami talán végállomás is egyben.

1715530474830 scaled

Bizarr formák

– Most azért ért egy vizuális sokk! – mondta az egyik ismerősöm, amikor előismeretek nélkül kihúzta a tokjából a Mora Precisiont. Bizony elég meglepő hatású, hogy a teljes értékű, ujjvédővel ellátott Mora Basic markolathoz egy kis „csokány” penge tartozik. Diszharmónia a köbön… Még az sem lenne ördögtől való feltételezés, ha azt mondanánk, hogy más, rendes méretű rozsdamentes Mora kések lehulló anyagából készült a penge.

A kés specifikációi:

Hossz: 19,1 cm

Pengehossz: 7,5 cm

Penge vastagsága: 2 mm

Pengeanyag: rozsdamentes acél (Sandvik 12C27)

Markolat anyaga: műanyag és gumi

Tok anyaga: műanyag

Súly tok nélkül: 69 g

Súly tokkal: 101 g

IMG 20240523 174631 scaled

A kés abszolút célszerszám érzetét kelti. Ez nem véletlen, hiszen a Mora kések Craftline sorozatába tartozik, és elsősorban az ipari/barkács használatra tervezték. A részben csúszásgátló gumival borított, dundi, műanyag markolat kis és közepes méretű tenyérben nagyon kényelmes és stabil fogást ad, a munka közbeni csúszkálás-mocorgás gyakorlatilag kizárt. Nagy kezűeknek lehet némi gondjuk a kényelemmel bizonyos fogásnemek esetén a markolat végén lévő kitüremkedés miatt. A markolat lila színe kevésbé szolgálja az egyszerű munkaeszköz feelinget, de egyértelműen mutatósabb, mint a Mora Robust szürkesége, vagy a Rope jellegtelen sárgásbarnája.

A penge enyhe drop point formájú, skandináv leélezésű, rozsdamentes acélból van, és egy rettenetesen veszélyes hegyben végződik. Természetesen borotvaélesen érkezik (sok Morát vettem már, és soha egyetlen sem volt tompa gyárilag).

A gyári adatokból leszűrhető, hogy a Precision a közepes súlyú kiskések kategóriájában versenyzik. A markolattüskés megoldás és a karcsú penge kettőse miatt a tömege a méretéhez képest meglepően alacsony. A pehelysúlyú szkeletonizált, illetve minimál markolatú kisfixeknél ugyan egyértelműen nehezebb (Esse Izula: 55 g, CRKT Minimalist: 51 g), de a komolyabb markolatú legál fixek mezőnyében átlagosnak mondható (Böker Plus Outdoorsman Mini – 130 g, Real Steel Receptor – 92 g).

A kés hordásáról a Mora Basic/Pro sorozat esetén megszokott egyszerű, övcsiptetős műanyag tok gondoskodik, ami korrektül tartja a kést, és más hasonszőrű Mora késtokokra is rápattintható. A tok csiptetője szokás szerint fix, tehát elvileg csak egyféleképpen hordható – bár ez a felhasználó találékonyságával esetleg kiküszöbölhető (később ezt kifejtem).

IMG 20240517 204105 scaled

Precíz munkavégzés

A Precision a nevéhez híven az aprólékos munkavégzésre lett kitalálva. Kiváló faragásra, sorjázásra, villanyszerelésre, és mindenhez, amihez rövid él, és igazi, határozott hegy szükséges. A kés ugyanis ijesztően hegyes. Gyári állapotban a kartonon, papíron, textileken ellenállás nélkül hatol át, nagyon kell hát vele vigyázni, nehogy véletlenül a kezünkbe szaladjon, mert könnyen átlyukaszthatja a tenyerünket. A markolat jó szolgálatot tesz, a legtöbb fogásnemben nagyon kényelmes, és jól védi a kezet. Még nagyobb erőkifejtés esetén sem vált kényelmetlenné számomra, és kifejezetten komfortos volt vele a munkavégzés.

Rengeteg különféle területen kipróbáltam a Precisiont. Vágtam vele madzagot, paracordot, drótmagvas szárítókötelet, növényi részeket, műanyag kaspókat, műanyag palackokat, kartont, ruhaanyagokat, papírt, kenyeret, epret, almát, húst, kolbászt és tucatnyi egyéb dolgot is. Faragtam vele tollaságat, és  hegyeztem vele nyársat is.

IMG 20240518 173345 scaled

Alaposan leteszteltem, és bátran állíthatom, hogy az egyik legjobb vágási teljesítményű penge, amivel valaha dolgom volt. A penge hegy felőli, merészen levékonyított másfél centije az, ami a leginkább használható a hétköznapokban, nagyszerű pl. csomagbontásra, és minden egyéb aprólékos műveletre is. A markolathoz közelebbi pár centi pedig a markosabb, pl. famegmunkalási munkákban volt hasznos.

Az olyan feladatokban viszont nem remekelt a kés, mint a májkrémes kenyér kenés, és a nagyobb ívű konyhai műveletek. A hasasabb pengeformák ideálisabbak reggeli készítéshez, food prepping témakörben pedig a hosszabb pengék a jobban használhatóak. A Precisionnel is megoldható volt minden konyhai teendő, de a pengeforma és markolat első ujjvédője miatt számos kompromisszumra kényszerültem ezen a téren. Persze egy EDC munkakést nem elsősorban a konyhai használatra tart az ember.

IMG 20240523 232658 scaled

De mi van akkor, ha valaki feszeget ezzel a késsel, vagy más barbár módon teszi próbára az agresszív szúróhegyet?  Én kipróbáltam: bútorlapba lőtt fémkapcsokat feszegettem ki vele. A levékonyított hegy utolsó két millimétere annak a rendje és módja szerint egyből el is görbült az erőltetés hatására…

…viszont ugyanilyen könnyedén ki is lehetett egyenesíteni. A Sandvik 12c27 acél nálam kiválóan vizsgázott. Rengeteg kisebb-nagyobb sérülés érte a hegyet és az élt, de mindig nagyon könnyen, maximum két perc alatt helyreállítható volt az eredeti, borotvaéles és „ijesztően” áthatolóképes állapot (manuális hajlítgatással és egyszerű gyémántos kézi élezővel). Ha véletlenül mégis sikerül valakinek eltörni a kést (nekem ez nem jött össze, de az emberi leleményesség határtalan), akkor sem kell a kardunkba dőlnünk, mivel egy új Precision beszerzése jelenleg bő 6000 Ft körüli összegből megoldható, mely összeg egy „komolyabb” EDC fixpengés kydex tokjára sem elég.

Az én olvasatomban pont ilyennek kell lennie egy igazi, mindennap hordható munkakésnek: eszköz, amit bátran használni kell, nem pedig óvni és félteni.

IMG 20240323 092853 scaled

Árnyoldalak

A fentiekből kitűnhet, hogy nekem nagyon elnyerte a tetszésemet a Precision. Ám vannak negatív tulajdonságai, melyek kihangsúlyozása nélkül nem lenne hiteles ez a cikk.

Elöször is: lehet finomkodni, de a Precision bizony csúnya. A miniatűr penge és puffancs markolat összhatása szembántó, kis túlzással egy vizuális atomvillanással is felér. Dekoratívan fotózni is nehéz, lsd. az illusztrációként készített képeket. A mai, szemgyönyörködtető designokban bővelkedő  késkínálatban, egy ilyen vágóeszköz hordása bizony „ciki” lehet.

Másodszor: a kés hordási módjai erősen limitáltak. Eredetileg arra lett kitalálva, hogy a melós az övére csíptesse a gyárban, és leszedje vele a sorját a szalagon előtte futó félkész műanyag termékekről. Ha EDC késként tekintünk rá, akkor a látványos övön hordás sajnos nem előny. Legál méret ide vagy oda, senki nem szereti, ha a rendőr igazoltatja. Ennek elkerülése érdekében el lehet dugni a kést egy hátizsákban, de ilyenkor az elővétel nagyon körülményes. Tokostul is zsebre lehet vágni, ilyen esetben az övcsipesz kvázi egy ormótlan zsebklipszként funkcionál. Persze ez utóbbihoz nem árt egy extra nagy zseb. Én magam levágtam a tokból egy kicsit, hogy rövidebb legyen, és így hordom zsebben, de tudom, hogy sokan idegenkednek az effajta „pimpeléstől”. Ráadásul a vaskos tok és a dundi markolat egy szűkebb nadrág esetén kifejezetten zavaró lehet.

Harmadik negatívum: a kés gyárilag nem rendelkezik kaparóéllel, és így nem alkalmas szikravető használatára sem. Mondjuk ez egy lepkekorongos sarokcsiszolóval vagy egy reszelővel percek alatt orvosolható, de kétségtelenül tény.

Negyedik hatrány: a kés semmilyen szempontból nem alkalmas az erdei „harduse” használat zászlóvivőjének gyakorlasára, azaz az ütőfázásra. Ehhez túl rövid, túl vékony és túl sérülékeny a penge. Még én sem voltam elég elborult ahhoz, hogy ezt a műveletet kipróbáljam a késen.

Más komoly árnyoldala szerény véleményem szerint nincs a Precisionnek.

IMG 20240520 200004 scaled

A végső állomás?

Ha az alternatívákat nézzük, a Mora háza táján két vetélytársát látom a Precisionnek a legál EDC kisfix kategóriában: a Mora Eldrist és a Mora Classic 1/0-át.

A Vaszilij által anno alaposan kivesézett Eldris rövidebb hasznos pengehosszt és csökentett értékű markolatot kínál másfélszer-kétszer olyan drágán, mint jelen cikk tárgya. Viszont a hordhatósága sokkal jobb az Eldrisnek, és a hegye is strapabíróbb. Meg szebb is, bár ez ízlés kérdése.

A Classic 1/0 már egyértelműen szebbet mutat a vörösre pácolt nyírfa markolatával, mint a műanyag nyelű modern Morák, jó a markolat-penge aránya is, sokkal könnyebb, és még a hordhatósága sem rossz. Az ára kb. az Eldrisével azonos, de sajnos csak szénacél kivitelben kapható, tehát EDC-re egy nyári időszakban nem biztos, hogy a legideálisabb választás.

Házon kívül van rengeteg alternatíva, pl. Eldris-árban a CRKT Minimalist (Vaszilij nagyon szerette), vagy jóval drágábban az Esse Izula, de ezek azért sokkal több kompromisszumra késztetik a felhasználót a markolat terén.

IMG 20240523 232442 scaled

A magam részéről megtaláltam a számításom a Mora Precisionben. Tökéletesnek semmiképpen sem nevezném, de az én preferenciáimnak (kényelmes markolat, jó vágási és áthatoló képesség, olcsóság, könnyű karbantarhatóság, legál pengehossz) kiválóan megfelel.  Egyelőre úgy tűnik, hogy a bevezetőben említett bizarr vágyaim – hű de rosszul hangzik ez így – kielégültek ezzel a késsel.

IMG 20240518 172217 scaled

Természetesen mindenki mást vár egy-egy késtől. Ha valakinek hozzám hasonlóan nem a külcsíny a fontos, hanem a használatóság, és nem akarja sajnálni a kését, annak érdemes lehet kipróbálnia a Mora precíz csúfságát.

IMG 20240523 232751 scaled

Üdvözlettel: dr. Smiri Sándor

Ez az oldal sütiket használ.

Erősítsd meg, hogy elfogadod a nyomonkövetési cookie-kat. Amennyiben elutasítod ezeket, akkor a böngészési adatok nem kerülnek harmadik félhez.
Bővebben a cookie-kezelésről.